Engelliler için ‘akıllı tekerlekli sandalye’

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Osmangazi Teknoparkı’nda bir grup öğretim üyesi, engelliler için çarpışmayı önleyen ve navigasyon yardımıyla yön bulma özelliğine sahip akıllı tekerlekli sandalye geliştirdi.

Engelliler için ‘akıllı tekerlekli sandalye’

ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akıllı tekerlekli sandalyenin, ESOGÜ Osmangazi Teknoparkı’nda inovasyon mühendisliği bölümünün TÜBİTAK’tan aldığı proje desteği kapsamında, elektrik elektronik mühendisliği ile bilgisayar mühendisliği bölümü öğretim üyeleri tarafından üniversite-sanayi işbirliğiyle geliştirildiğini kaydetti.Akıllı robotlar konusunda oluşan bilgi birikimiyle engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak için akıllı tekerlekli sandalye sisteminin geliştirildiğini belirten Yazıcı, sistem üzerinde bulunan farklı sensörler ve akıllı kontrol yapılarının ortam hakkında bilgileri değerlendirerek, farklı engelli bireylere farklı seviyelerde hizmet verebildiğini kaydetti.Sürüş desteği kullanım tipinde kullanıcının joystickle sürmesi sırasında çarpma ihtimali olması halinde sandalyenin kontrolünü ele aldığını, çarpışmayı önlediğini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:”Tamamen akıllı kullanım tipinde ise kullanıcıyı bulunduğu bir noktadan istediği bir noktaya getirebilmektedir. Üzerinde bulunan navigasyon ara yüzü ile iç ortamlarda kullanıcılara yol bulma ve yol tarifi gibi temel seviye hizmetleri görsel veya sesli olarak da sağlamaktadır. Bu özellikleri ile akıllı tekerlekli sandalye sadece hareket engelli değil, diğer bazı engellere sahip bireylere de güvenli erişebilirlik imkanı sağlamaktadır. Ayrıca geliştirilen özel simülasyon ortamı ile sandalye kullanıcılarının eğitimi içinde kullanılabilecektir.”Yazıcı, akü ve özel üretilen bilgisayar yardımıyla hareket eden sandalyenin üzerinde, kullanıcıların karakteristiğinin öğrenilmesi, daha kolay etkileşim için insan-makine etkileşimi ve benzeri konularda çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X