‘Engellilere kötü davranış gelir krizinden’

BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, özel halk otobüsü şoförlerinin engelli vatandaşlara yönelik tavrının gelir krizinden kaynaklandığını söyledi.

‘Engellilere kötü davranış gelir krizinden’

Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şubesi’nin düzenlediği toplantıda konuşan BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, özellikle de Bursa’daki halk otobüslerinde engelli ve yaşlılara karşı olumsuz bir davranış modeli geliştiğini belirterek, bu davranışın halk otobüsü şoförleri arasında çok yaygınlaştığını söyledi. TBMM tarafından 65 yaş üzeri yaşlılarla engelli vatandaşlara ulaşımda bir hak tanındığının altını çizen Çapar, bu hakkın korunması için vazifenin de belediyelerde olduğunu, yaşanan sorunları önleme adına uzun bir analiz yaptıklarını vurguladı. 

“GELİRLER ARASINDA BÜYÜK FARK VAR”

BURULAŞ’ın şoförleri ile özel halk otobüsü şoförleri arasında gelirleri açısından önemli bir fark olduğunu Çapar, “Bunun başka bir sebebi olmalıydı. Bir insan kötü olduğu için yaşanan bir sorun değil bu. Sadece o davranışını yapan şoförden kaynaklanan bir şey değil, daha köklü bir sebebi olmalıydı. Gelir yönünden kriz içerisindeler. Özel halk otobüsündeki arkadaşlarımız uzun süredir bunu dile getirmişler, karşılık bulamamışlar ve bu da istenmeyen, asla tasvip etmeyeceğimiz, asla mazereti olmayan davranış bozukluklarına dönüşmüş. O da esnaf, toplamda kendi geçimini sağlayacak kadar gelir elde edemiyor ve bunu bir yana fatura ediyor. Halk otobüsü esnafı, belediyenin, karar vericinin, bu sisteme müdahale etkisi olan insanların dikkatini çekmeye çalışıyor” diye konuştu. 

“İNSANLAR BİZE SAYGI VE EMPATİ DUYMALI”
 
Engelli olduğu gerekçesiyle tekerlekli sandalyesiyle halk otobüse alınmayan Necla Duygulu da, yaşadığı olayın bir yıldır tekrarlandığını söyledi. Metroda astım krizleri geçirdiğinden otobüslere mecbur olduğunu belirten Duygulu, “Biz bunları o kadar ağır bir şekilde yaşıyoruz ki, alt yapı yok. İnsanların farkındalığı ve empatisi sadece bizlere acıma noktasında başlıyor. Oysa ki bizler acınacak halde değiliz, acıdıkları noktada yardım etmemeliler. İnsanlar bize saygı duymalı ve empati duymalı. Bu bakış açısıyla yaklaşıp değer vermeliler” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X