Erbil’e ret

Irak Başbakanı İbadi, Barzani’nin referandumu dondurma önerisine, ‘tamamen iptal edilmesini istediklerini’ söyleyerek reddetti.

Erbil’e ret

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin  (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumun iptali konusunda bastırıyor.

İbadi, IKBY’den yapılan ‘referandumun sonuçlarını askıya alalım ve diyalog başlatalım’ önerisini kabul etmedi. Irak başbakanı referandumun  tamamen iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’den döndükten sonra, İran’da Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshgak Cihangiri ile yaptığı görüşmede açıklama yapan İbadi, “(Referandumun) iptalinden ve Anayasa’ya saygı duyulmasından başka bir şeyi kabul edemeyiz” ifadesini kullandı. İbadi’nin Sözcüsü Haydar Hamada da Facebook hesabından yaptığı açıklamada “Referandumun dondurulmasından bahsediyorlar ama bizim buna cevabımız referandumun geçmişte kaldığı ve onu alanda sona erdirdiğimiz” dedi.

KAİM’DE DEAŞ OPERASYONU

Öte yandan Irak ordusu DEAŞ’ın ülkede kontrol ettiği son bölgelere operasyonunu başlattığını duyurdu. Irak Başbakanı Haydar İbadi Anbar vilayetinin batısındaki Kaim bölgesini DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. İbadi’nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “Kaim’i kurtarma operasyonunu başlatıyoruz. Güçlerimiz, terörün Irak’taki son kalesi Kaim, Rava ve diğer kasabalara doğru ilerliyor. Hepsi ülke topraklarına geri dönecek. DEAŞ’In önünde ya ölüm ya da teslim olmaktan başka bir şey yok” denildi. 

“PEŞMERGEYE SALDI”

IKBY Güvenlik Konseyi ise Irak güçlerinin peşmergeye Musul’un kuzeybatısından saldırıya geçtiğini duyurdu. Twitter’dan paylaşılan açıklamada Irak ordusu ile Haşdi Şabi milislerinin Musul’un kuzeybatısındaki Zummar’dan peşmerge mevzilerini topa tuttuğunu belirtildi. “Irak Ordusu ile Haşdi Şabi, İranlı güçlerin desteğiyle peşmergeye saldırmak için Zumar ve Rabia’da ağır silahlar konuşlandırdı. Açıklamada, Irak güçleri ve Haşdi Şabi’nin Suriye sınırındaki Rabia sınır kapısından Mahmudiye beldesine doğru harekete geçtiği ifade edildi. Peşmerge güçlerinin karşılık vermesi sonucu önceki sabah saldırıya geçen Haşdi Şabi’nin durdurulduğu, Haşdi Şabi’ye ait bir insansız hava aracının (İHA) yanı sıra toplamda 2 tank ve 4 Hummer zırhlı aracın imha edildiği açıklandı. Konsey, Irak ordusuna çekilme ve Erbil’in ön koşulsuz diyalog önerisine olumlu yanıt verme çağrısı da yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X