Erdoğan KKTC’de ne müjdesi verecek? İşte 5 senaryo

AB ve BM yetkililerinin yanı sıra Rum-Yunan tarafı ile KKTC halkı, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lefkoşa’da vereceği müjdelere kilitlendi. Bu müjdelerle ilgili 5 senaryo gündemde.

Erdoğan KKTC’de ne müjdesi verecek? İşte 5 senaryo

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli ve TBMM’den bir heyetin 2 günlük Kıbrıs ziyareti bugün başlıyor. 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekâtı‘nın 47’nci yıldönümü kutlamaları kapsamında KKTC‘ye gerçekleştirilecek ziyaretin programı netleşti.

Buna göre, Erdoğan ve heyetini taşıyan uçaklar bugün saat 15.00’de Ercan Havalimanı’na inecek. Erdoğan’ın “müjde vereceğim” dediği Meclis Genel Kurulu toplantısı ise saat 16.00’da başlayacak.

Erdoğan’ın programı saat 17.00’de Cumhurbaşkanlığı’nda toplantı, 17.30’da Lefkoşa’daki Büyükhan’da ‘gençlerle buluşma’ etkinliği, 19.30’da Anadolu Ateşi’nin Atatürk Spor Salonu’nda düzenleyeceği gösteriyle sürecek.

Saat 20.50’de ise Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başlama vuruşunu yapacakları “Şöhretler Karması Futbol Maçı” oynanacak. Erdoğan ve heyetinin 19 Temmuz’daki programı, saat 22.30’da başlayacak “Şafak Nöbeti” ile sona erecek.

YARINKİ PROGRAM YOĞUN

20 Temmuz’da (yarın) ise saat 06.00’da Hala Sultan Camii’nde bayram namazı kılacak olan Erdoğan’ın saat 08.00’de Lefkoşa Atatürk Anıtı’ndaki törene, 09.00’da ise Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki törene katılması bekleniyor. Saatler 13.30’u gösterdiğinde Erdoğan ve beraberindekiler, Concorde Otel’de toplu açılışlar gerçekleştirecek. Aralarında yeni Saray’ın temel atma töreni ile Kapalı Maraş’a Vakıflar Camii ve Millet Bahçesi açılışlarının olacağı toplu açılışlar listesi şöyle: ‘‘Metehan’daki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi temel atma, Kuzey Çevre Yolu açılışı, e-Devlet temel atma, Alsancak’taki müze–gemi açılışı, Kapalı Maraş’taki Vakıflar Camii ile Millet Bahçesi açılışı.”

GÜNDEMDEKİ 5 SENARYO

Öte yandan, Erdoğan’ın bugün açıklaması beklenen müjdeleri Kıbrıs Türk halkı ile BM yetkilileri merakla, Rum-Yunan ikilisi ve Avrupa Birliği ise endişeyle takip ediyor. Yetkililer müjdelerle ilgili ser verip sır vermezken, 5 senaryo üzerinde duruluyor.

AZERBAYCAN’LA DİPLOMATİK İLİŞKİ …

Erdoğan’ın “Uzun süredir hazırlıklarımız sürüyor” dediği en önemli müjdenin, Azerbaycan‘ın KKTC ile diplomatik ilişki kurma kararı alması olabileceği konuşuluyor. Azerbaycan Meclisi dostluk grubundan 5 milletvekilinin Lefkoşa’da 3 gündür temaslarda bulunması, bu ihtimali güçlendiriyor. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan heyetini kabulünde ‘Tek millet 3 devletiz’ ifadelerini kullanmıştı. Böyle bir adım, Türk tarafının BM’ye sunduğu, ‘Kıbrıs’ta iki devletli çözüm’ formülüne de fiili destek olacak.

RUMLARA ‘MARAŞ’A DÖNÜN’ ÇAĞRISI

Erdoğan, 2020 Kasım ayında ziyaret ettiği ve açılım süreci devam eden Maraş kentine ikinci ziyaretini yarın gerçekleştirecek. Rum yönetimi ve Atina, Erdoğan’ın Maraş’ın mülkü bulunan Rumları, KKTC’de kurulu Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak, “Evlerinize dönün” çağrısı yapmasından endişe ediyor. Erdoğan’ın çağrısıyla KKTC hükümeti, kentin bir bölümünü askeri bölge statüsünden çıkaracak. AB ve BM’ye bir dizi şikâyette bulunan Rum-Yunan ittifakı ise korkuyor, çünkü kentte mülkü bulunan çok sayıda Rum, ‘Türk yönetimi altına girmeye’ hazır.

GEÇİTKALE’YE DAİMİ SİHA ÜSSÜ

Erdoğan, 1974’ten sonra Türk savaş uçaklarının inmesi için yapılan ancak aradan geçen yıllarda atıl kalan Geçitkale askeri üssünü daimi SİHA üssüne dönüştürülebilir. Geçitkale’ye ilk SİHA, 2019 Aralık ayında inmişti. Türk SİHA’ları, Muğla Dalaman’dan havalanarak KKTC’yi iniş noktası olarak kullanıyor.

GAZİMAĞUSA’YA DENİZ ÜSSÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin Gazimağusa kenti yakınlarına Türk donanmasının kullanacağı yeni bir deniz üssü inşa edileceğini açıklayabilir. Günümüzde Türk savaş gemileri, Gazimağusa limanına yanaşıyor. Limandaki askeri bölgenin kentin 40 kilometre doğusuna İskele bölgesine taşınması ve karargâh haline getirilmesi yönünde planlar mevcut.

DOĞALGAZ MÜJDESİ

Erdoğan’ın Kıbrıs açıklarında doğalgaz müjdesi açıklayabileceği de konuşulanlar arasında. Türk sondaj ve sismik gemileri geçen yıl Kıbrıs açıklarında bir dizi sondaj ve sismik inceleme yapmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X