Erdoğan’ın Şanghay talebine Çin’den yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’nin Şanghay Beşlisi’ne katılabileceğine dair açıklamalarının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan ilk açıklama geldi.

Erdoğan’ın Şanghay talebine Çin’den yanıt

Çin Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ülkesinin Şanghay Beşlisi’ne katılabileceğine dair açıklamalarının ardından yaptığı açıklamada NATO üyesi Türkiye’nin Rusya ve Çin önderliğindeki gruba başvurusunu değerlendireceğini belirtti.

 

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan, radikal İslam ve komşuları Afganistan’dan gelen uyuşturucu trafiğinin önüne geçebilmek için bölgesel güvenlik amacıyla 2001 yılında Şanghay İşbirliği Organizasyonu’nu kurdu.

 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, Türkiye’nin şu anda bir diyalog ortağı olduğunu ve uzun süredir grupla yakın işbirliği yaptığını, Çin’in de bundan çok memnun olduğunu belirtti.

 

Günlük bir basın toplantısında konuşan Geng, Türkiye’nin bu işbirliğini güçlendirme isteklerine büyük önem verdiğini söyledi. Geng detaylara girmeden, “Şanghay İşbirliği Organizasyonu’nun diğer üyeleriyle ve kurumun yasal çerçevesinde üyelerin tamamının görüş birliği bazında bu işi ciddi bir şekilde değerlendirmeyi istiyoruz” dedi.

 

Erdoğan dün yaptığı bir açıklamada “Türkiye varsa yoksa AB dememeli; Türkiye neden Şanghay Beşlisi içinde olmasın” dedi. Türkiye’nin bu gruba üyeliği Batılı müttefiklerini ve NATO üyelerini alarma geçirebilir. Birlik üyelerinden Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Türk dilleri konuşurken, Ankara 2013 yılında gruba “diyalog ortağı” olarak katıldı ve grupla “aynı kaderi” paylaştığını söyledi.

 

Moğolistan, Hindistan, İran, Pakistan ve Afganistan grubun gözlemci üyeleriyken, Belarus da Türkiye gibi bir diyalog ortağı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X