Ergünkent İnşaat inanılmazı başarıyor

Kentsel dönüşüm çalışmalarında Bursa, Türkiye’ye örnek olacak somut sonuçlar elde ediyor. Bu konuda elini taşın altına koyan kuruluşlardan biri de Ergünkent İnşaat. Park Nilüfer konut projesini hızla tamamlayan şirket, 1050 Konutlar’da yeni bir başarı hik

Ergünkent İnşaat inanılmazı başarıyor

Röportaj: MURAT GÜNAY

 

12.000 kişinin yaşadığı ‘1050 Konutlar’da 700 kat malikinin onay imzasını aldıklarına dikkat çeken Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur, ”Bu inanılmaz bir gelişme. Kısa sürede bütün imzaları toplayacağımızı düşünüyoruz. Projeyi 52 ay içinde tamamlayacağız” dedi.

 

Kuruluşun genç Yönetim Kurulu Başkanı Emin Adanur ile hem Park Nilüfer hem de 1050 Konutlar kentsel dönüşüm projelerindeki başarılı atılımlarını konuştuk. Bursa’da yaşayan herkesin yaşam kalitesine olumlu katkı sağlayacak olan “1050 Konutlar” projesinde bir ayda bölge sakinlerinin yüzde 30’unun olur imzası alınmış bile. 12.000 kişinin yaşadığı 1050 Konutlar’da 700 kat malikinin onay imzasının alınması büyük bir başarı olarak ifade ediliyor.

 

Sayın Emin Adanur, 1050 Konutlar bölgesinde kentsel dönüşüm kavramıyla ilgilenmeniz hangi döneme denk geldi?

 

1050 Konutlar bölgesinin eskiyen yapı stoklarını zaten incelemekteydik. 5 yıl öncesinden analizlerimize başlamıştık. İstanbullu ortağımızın değerli yöneticisi Ömer Bey’in katkılarıyla her yerde kentsel dönüşüm kavramını anlatmaya başladık. Bu bir yatırım fizibiletisinin ötesinde Bursa için bir zorunluluktu çünkü depremsellik konusu özellikle Bursa için hiç gündemden düşmeyen bir konuydu. Uzak ve yakın tarihe baktığımızda bu bölgede birçok yıkıcı deprem olduğunu fark ettik. Yapısal analizlerimizi ve raporlamalarımızı Sayın Başkanımız Recep Altepe ile paylaştık. Bu kavramın konuşulmaya başlanması Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe Beyefendi’nin sayesinde olmuştur. Kamuoyunun bilgilendirilmesi anlamında çok ciddi bir çabası olduğu için kendisini tebrik etmek gerekir.

 

İnsanlar deprem ve olası sonuçları hakkında bilgili değiller miydi?

 

Bilgileri vardı ama deprem gerçeğini ciddi anlamda düşünmemişlerdi diyelim. Çünkü biz tek tek anlattığımızda insanlar ikna olmaya başladılar. Anketler yapmaya başladık ve aylarca bu anket sonuçlarının nasıl okunması gerektiği yönünde bilimsel destekler aldık. Anket sonuçlarına göre herkes daha güvenli ve daha çağdaş yapılarda yaşamak istiyordu. Bu konuda ilk adımı Nilüfer Sitesi’nde attık. 2012’den bu yana adım adım ilerledik. Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm konusunda bize bu destinasyonu gösterdi. Yani yerel yönetim anlamında Büyükşehir Belediyesi Ergünkent İnşaat’a güvendi. Site yönetimi bu dönüşüme hazır değildi. Bürokrasiyi, siteyi, Bursa’yı ikna etmek gerekiyordu. Biz bunu başardık.

 

Nilüfer sitesinde kaç kişi yaşıyordu ve kaç hane vardı?

 

Eski adıyla Nilüfer Sitesi yeni adıyla Park Nilüfer Sitesi’nde 180 hane vardı ve 700 vatandaş yaşamaktaydı. Ergünkent İnşaat, bu siteyi tamamen yıkarak yeni ve daha sağlam bir siteye dönüştürmektedir. 340 haneye ulaşacağız ve 1.200 vatandaşın yaşayacağı bir site olacak. 25 yıllık bir yaşama alanını modern ve güvenilir yuvalara dönüştürmek için ciddi çabalar harcadık ve harcayacağız. Çünkü önceliğimiz… Bursa ve biz vatandaşlarımızın depreme karşı güvende hissedecekleri bir yaşam alanı üretme konusunda kararlılığımızı koruyarak hareket ettik. Binalarda çatlaklar vardı ve yapılar neredeyse ikiye ayrılmak üzereydi. Nilüfer Sitesi içinde yaşayan insanlar şu anda kiraya çıktılar ama bu bedeli Ergünkent İnşaat karşılamaktadır. Haziran 2016 döneminde başlayan çalışmalarımızı nasipse Ağustos 2017’de tamamlayacağız ve Park Nilüfer Sitesi’ndeki yepyeni evleri teslime başlayacağız.

 

Kentsel dönüşüm sayesinde ne gibi değişiklikler olacak bu alanda?

 

Öncelikle yeşil alan oranı çok yükselecek ve bütün site alanı içinde yüzde 78’lik orana yükselecek. Buradaki insanların tepkileri çok güzel ama bir yandan da çevreye de katkı sağlayacak. Çevredeki atıl binaları ortadan kaldırdık ve her manada güvenliği sağladık. Bu aslında Bursa’yı geliştirmek bence. İzmir yolu Bursa’nın vitrinidir, kente gelen yabancıların ilk gördükleri büyük ve güzel görünümlü yapı olarak Park Nilüfer Sitesi kentin silüetinde zarif ve kuvvetli bir etki sağlayacaktır. Örnek olan bir projedir çünkü Sayın Altepe’den aldığım bilgiye göre bu Nilüfer Sitesi’nin kentsel dönüşüme girmesinden sonra 100 farklı site için kentsel dönüşüm onayı alınmış durumda. Planları onaylandı. Ortalama her siteye 100 daire dersek bir yılda 10.000 konutun yenilenmiş olması çok etkileyici.

 

Ekonomik anlamdaki katkısı ne olacak Bursa’ya?

 

Nilüfer Sitesi kentsel dönüşüm projesinin maliyeti 75 milyon liradır. Yani Bursa ekonomisine 75 milyon lira katılıyor. Bunun yanı sıra istihdam boyutu var ki o daha da umut verici. 370 kişi sadece bu şantiyede çalışıyor. Ayrıca demir almanız gerekiyor ve demirciler bu ekonomik kalkınma çalışmasının içine dahil oluyor. İnşaat ile ilgili aklınıza gelebilecek bütün yan-ekonomiler işin içine dahil oluyor. İkinci el sektörü, yıkım sektörü ya da evden eve taşımacılık sektörü gelişmelerini hızlandırdı. Bir de dolaylı katılımcılar var. Hatta hurdacılar, ulaşım şirketleri ve hatta hatta gıda kuruluşları bile buradaki bacasız fabrika ile iş yapıyorlar. Kısacası Ergünkent İnşaat ve Bursalılar ciddi bir katılımla hem yapı anlamında hem de sosyo-ekonomik anlamda bir dönüşümü el ele başarmaktadır.

 

Emlak ve gayrimenkul geliştiricilerinin bu kentsel dönüşüm projeleri konusundaki düşüncelerini dinliyor musunuz?

 

Elbette, bu bizim için en önemli konulardan biridir. Burada 180 kişi iki sene sonra ‘milyonluk’ sınıfına giriyor. Konut fiyatlarının ciddi anlamda arttığını söylememiz gerekir. Ortalama 125 bin lira değerindeki daireler artık 750 bin liralık seviyelere geldi. Buradaki kazancı zaten kat malikleri rahatça hesaplayabilirler. Yani bin liralık metrekare fiyatları 14 ay sonunda 5 bin liraya yükseldi. İstanbul gayrimenkul piyasasının yüzde 45 altındaki Bursa piyasası, kentsel dönüşümün doğru yapılması sayesinde yükseliyor diyebiliriz. Tabii bu sadece Nilüfer Sitesi için geçerli değil. Bu ilçede, site içinde en az 50 bin konut vardır. Kentsel dönüşümden dolayı, ortalama 110 bin lira civarındaki bedeller 250 bin ortalamasına çıkıyor. Açıkçası, daha dönüşmeden yüzde yüz kazanca tahvil edilen konut, değerli konuttur. İnsanları gelir düzeyi de yükselmiş oluyor. Şöyle pratik bir örnek daha verebiliriz; Nilüfer Sitesi’nde 110 bin TL bedelindeki sitesini 700 bin TL’ye satan bir sakinimiz, gidip Görükle bölgesinden 5 daire alabilir ve birinde kendisinin oturduğunu varsayarak diğer dört dairesini kiraya verebileceğini öngörebiliriz. Böylece bu sakinimizin gelirinin artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Başka ne gibi olumlu etkileri olacak bu kentsel dönüşüm çalışmalarının?

Nilüfer Sitesi’nde bütün otomobiller açık otoparkta durmaktaydı, şimdi kapalı otoparkta duracak bu araçlar. Özel güvenlik sayesinde çevrede ciddi anlamda asayiş de sağlanmış olacak. Dairelerdeki kapalı devre monitörler sayesinde park ve havuzlar izlenebilecek. Çocukların güvenli bir alanda ve yemyeşil bir sitede yaşamaları-oyunlar oynamaları sağlanacak. Daha önce yüzde 30 olan yeşil alan oranı yüzde 78’e çıktığı için adeta şehrin içinde bir vaha gibi olacak. Maddi ve manevi anlamda her durumda bir güvenlik durumu söz konusu. Bu güvenlik durumu hem depreme dayanıklılık hem de yaşam standartlarının daha güvenli hale getirilmesi anlamındadır.

 

Gelelim 1050 Konut kentsel dönüşüm projesine. Bu alanda nasıl çalışmalar yapacaksınız?

 

Ergünkent olarak sadece kentsel dönüşüm inşaatlarına odaklanmış durumdayız. Ancak bizim daha 96 adet firmamız var. Birçok alanda faaliyet gösteren çok çalışan bir ekibe sahibiz. Altından kalkamayacağımız proje olmadığını düşünüyoruz. Yeter ki Bursalılar kendi yaşantılarının daha iyi hale geldiğine ikna olsunlar ve yeter ki yerel yönetimler, Büyükşehir ve Sayın Başkan Recep Altepe örneğinde olduğu gibi bizleri anlayıp bizlere desteklerini esirgemesinler. 1050 konutlar projesinde 30 gün içinde kat maliklerinin yüzde 30’unun imzasını aldık. Yani kentsel dönüşüm için herkesin rızası tek tek alınmaktadır. Bu bölgenin dönüştürülmesi sonunda herkes kazanacak. Kat malikleri depreme dayanıklı konutlarda yaşayacaklar, ayrıca dairelerin değeri artacak. 1050 Konutlar projesi bittiğinde gençlik merkezleri, okullar, hastaneler, alışveriş merkezleri, semt pazarları herkes tarafından kullanılacak. Büyükşehir Belediyesi planı onayladıktan sonra yıkımlara başlayacağız. Burada oturan hemşerilerimizin kiralarını devletimizin de büyük desteğiyle birlikte biz ödeyeceğiz. Park Nilüfer projesinin 20 kat büyük bir projedir. 1 milyar liralık maliyeti olan bir projeden söz ediyoruz. Binlerce şirket ve çalışan bu projeye dahil olacak. Kentimize ciddi bir ekonomi getireceğiz. Rayiçler yükseleceği için belediyelerimiz kazanacak, bankalar, firmalar ve en önemlisi halkımız kazanacak. Gelirleri ile birlikte 1,5 – 2 milyar TL ekonomiye can katılacak. Bunun gibi 100 projenin yapıldığını düşünün, ülke kalkınmasında önemli bir katkı sağlamış oluruz.

 

Sayın Emin Adanur 1050 Konutlar kentsel dönüşüm projesi ne zaman başlayacak ve teslim süresi ne olacak?

52 ay içinde projemizi Büyükşehir Belediyesi’nin ve değerli başkanımız Recep Altepe’nin destekleriyle tamamlayacağız. Şu anda 12.000 vatandaşımız oturuyor orada. Kat sayıları artacak ve oradaki nüfus 15-16 bin seviyesine çıkacak. Yeni bir ilçe gibi düşünebiliriz. Bir ayda 700 kişinin gelip imza atması inanılmaz bir gelişmeydi. 700 kat maliki demek 2.500-3.000 insan demektir. Kısa sürede bütün imzaların toplanmış olacağını öngörüyoruz. Evleri bitene dek kiraya çıkacak vatandaşlarımız da Bursa ekonomisine ciddi bir katkı sağlayacaklar. Ergünkent İnşaat olarak Bursalıların ve kentimizin kazanımları için çalıştığımızı defalarca belirtmek isterim.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X