Aydın, önergede son dönemde görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerin, Kurban Bayramı nedeniyle artan canlı hayvan ticareti, kesimi ile et tüketiminin şarbon hastalığının görünür hale getirdiğini dile getirdi.
Görsel ve yazılı basına yansıyan haberlerde bir kamu iktisadi teşebbüsü olan Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen canlı hayvanlarda şarbon hastalığı görüldüğüne dikkat çeken Aydın, “Yine basına yansıyan haberlerde bu hayvanların kesimi ve depolanması için kiralanan çiftliklere Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği’nin 109’uncu maddesi gereğince karantina uygulamasına geçildiği ve hasta hayvanların imha edildiği görülmüştür.
TBMM Tarım Komisyonu Başkanının, ‘Türkiye’de bu sene şarbon vakalarında azalma var’ demesi şarbon vakalarının korkutucu boyutta olduğunun itirafı mıdır?” diye konuştu.
Aydın, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
“Türkiye genelinde kaç merkezde karantina uygulanmaktadır? Bursa ilinde şarbon vakası görülmüş müdür? Görüldüyse kaç bölgede şarbon karantinası vardır? Bursa ilinde şarbon nedeniyle rahatsızlanarak hastaneye başvuran kaç yurttaş vardır? Kamu hastanelerindeki hekimlere şarbon teşhisi koyma yasağı getirildiği iddiaları vardır. Bu iddialar doğru mudur?