HATİCE DAL
Bursa’nın en köklü eğitim yuvalarından Erkek Lisesi’nin mezun ve öğrencileri her yıl geleneksel olarak düzenlenen pilav gününün 136.’sında bir araya geldi. Pilav gününe katılan Gazeteci-Yazar-Akademisyen Haluk Şahin, mezun oluşunun 60’cı yılı anısına okula Nutuk’un 1927 yılı basımını hediye etti.
Bursa’nın en köklü liselerinden biri olan Bursa Erkek Lisesi mezunları ve öğrencileri Geleneksel Pilav Günü’nde bir araya geldi. Bu yıl 136. düzenlenen Pilav Günü etkinliğine Başbakan eski yardımcılarından Ertuğrul Yalçınbayır, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Gazeteci-Yazar-Akademisyen Prof. Dr. Haluk Şahin, Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Metin Öksüz ve çok sayıda eski ve yeni mezun ile mevcut öğrenciler katıldı. Okul mezunlarından Gazeteci-Yazar-Akademisyen Prof. Dr. Haluk Şahin, mezun oluşunun 60. yılına özel olarak kendi okuduğu sıralarda şimdilerde eğitim gören gençlere, Nutuk’un mebuslar için 1927 yılında basılmış nüshasını hediye etti.
“ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İSİMLER YETİŞTİ”…
Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Cevdet Ulu, Bursa Erkek Lisesi’nin ruhunu yaşatmak için çaba gösterdiklerini belirterek, “2012 yılındaki restorasyonla 18 derslik okulumuza kazandırdık. Büyükşehir Belediyesi’nin de destekleriyle öğrencilerimiz eğitim hayatlarına devam ediyor. Ancak okulumuzun; cephelerin giydirilmesi, çatının yapılması, pansiyon binasının yeniden inşası gibi eksikleri bulunuyor. Önümüzdeki süreçte Erkek Lisesi’ni yaşayan müze haline getirmek istiyoruz. Bu eğitim yuvası birçok ilke imza attı. Bursa’nın ilk arkeoloji müzesi, ilk sanayi müzesi ve Türkiye’nin ilk Türk futbol takımı okulumuzda kurulmuştur. Nce başbakan, bakan, milletvekili, sanayici, bürokrat gibi ülkenin kaderini değiştiren isimler bu sıralarda yetişti” şeklinde konuştu.
“EĞİTİM TARİHİNİN KÖKLÜ ÇINARI”…
Kuruluşun 136. yılında aynı çatı altında toplanmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Bursa Erkek Lisesi Müdürü İrfan Poyraz da, “Lisemiz, Bursamızın ve eğitim tarihinin köklü çınarlarından bir tanesi. Eğitim alanında ilelebe başarılı çalışmalarını sürdürecektir. Lise de eğitim gören en küçük öğrenci Enes Hüseyin Burçak ise, “136 yıllık bir tarihin parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bizler için idol olan mezunlarımız, ülke adına başarılı çalışmalara imza atmışlardır. Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize her gelişinde ziyaret ettiği liseyi sevmemek mümkün mü?” dedi. 1943 yılı mezunu olarak ‘en eski mezun’ ünvanını taşıyan Turgut Bulut, Erkek Lisesi’nin mis gibi Atatürk koktuğunu söyledi. Konuşmaların ardından 40, 50 ve 60 yıllık mezunlara onur belgesi verildi.
EN ANLAMLI HEDİYE
Erkek Lisesi’nin 136. yılına Gazeteci- Yazar- Akademisyen Prof. Dr. Haluk Şahin tarafından liseye hediye edilen Nutuk’un 1927 basımı damga vurdu. Mezun oluşunun 60 yılına özel olarak kendi okuduğu sıralarda şimdilerde eğitim gören gençlere Nutuk’un mebuslar için basılmış kitabını hediye eden Şahin, uzun yıllardır elinde bulunan kitabın şimdi layık olduğu yerde bulunacağını da dile getirdi. Şahin, “İnsanın yıllar içindeki serüveni devam ettikçe hayata bakışı da değişiyor. Yıllar ilerledikçe anladığım şeylerden birisi de Mustafa Kemal Atatürk’ten ne kadar uzaklaşırsak onun ne kadar büyük olduğunu fark ediyoruz. Bursa Erkek Lisesi, benim için önemli bir yere sahip. Ben akademisyen olmayı tercih ettim, gazetecilik yaptım. Dünyanın en iyi üniversitelerinde okudum en iyilerinde dersler verdim. Fakat geriye dönüp baktığımda beni ben yapan unsurları, değerleri, yurtseverleriğimi, edebiyatı burada öğrendim. Efsane kadro hocalarımız tarafından, Atatürk’ün yolunda en iyi şekilde yönlendirildik” şeklinde konuştu..