Ermenistan’dan sert çıkış

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan ama bugüne kadar onaylanmayan Türkiye’yle diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin protokolleri 2018’in ilkbahar aylarında ‘hükümsüz’ ilan edeceklerini açıkladı.

Ermenistan’dan sert çıkış

72. BM Genel Kurulu’nda konuşan Sarkisyan, “Ermenistan, uzun zamandır uygulama konusunda hiçbir olumlu ilerlemenin yaşanmadığı bu koşullarda bu protokolleri hükümsüz ilan edecek. 2018 ilkbaharına, deneyimin de gösterdiği gibi boş olan bu protokoller olmadan gireceğiz” dedi.

1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasının Ermenistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerinin kurulması için hiçbir zaman ön koşul olarak koymadıklarını hatırlatan Sarkisyan, dahası normalleşme sürecinin de Ermenistan’ın girişimiyle başlatıldığını ve girişimin 2009’da Zürih Protokollleriyle sonuçlandığını kaydetti.

İsviçre arabuluculuğunda imzalanan protokoller Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişkinin kurulmasını, sınırların açılmasını ve 1915 olaylarının araştırılması için bağımsız komisyon kurulmasını öngörüyordu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X