Esad Deraya’ya giriyor!

Suriye’de 2011 yılında rejimine yönelik ilk gösterilerin başladığı şehirlerden Deraya’da silahlı isyan sona erdi. Muhalifler şehri hükümet güçlerine teslim ediyor.

Esad Deraya’ya giriyor!

Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin başladığı ilk kentlerden biri olan Deraya’daki son silahlı grupların da silahlarını bırakıp bölgeden ayrılmayı kabul etmesiyle hükümete bağlı birlikler kentin kontrolü tamamen ele geçirmeye hazırlanıyor. 

Hükümete bağlı birliklerin kuşatması altındaki kentten savaşçıların ve sivillerin çıkarılması konusunda taraflar arasında anlaşmaya varıldı.

Özgür Suriye Ordusu’nun danışmanlarından Osama Ebu Zayid de Deraya’dan ayrılan silahlı grupların, diğer muhalif gruplara katılacağını söyledi. Zayid, ‘Deraya’nın cesur kahramanlarını bekliyoruz. Deraya dört yıl boyunca kuşatma altındaydı ve uluslararası toplum hiçbir şey yapmadı. Dört yıl oldu ve BM yalnızca bir defa insani yardımda bulunabildi’ dedi.

‘ARTIK DAYANAMADIK’ 

Hükümet kuşatması ve bombardımanı altındaki Deraya’da gıda ve su sıkıntısı yaşanıyordu. Dört yılın ardından kentte kuşatma altında kalan sivillere ilk defa Haziran ayında yardım ulaştırıldı. Dört yıl süren kuşatmada sivillere yalnızca geçen Haziran ayında yardım götürülebildi. 

Suriye resmi medyasının aktardığına göre, taraflar arasında varılan anlaşma uyarınca 700 silahlı savaşçı, savaşçıları kontrolündeki İdlib’e gidecek, 4 bine yakın sivil de hükümetin sığınaklarına yerleştirilecek. 

Uzmanlar, farklı gruplardan savaşçıların Deraya’dan çekilmesinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için bir kazanım olduğunu söylüyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X