Esad için çetin pazarlık

Suriye’de iç savaşta sona doğru gidilirken, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğine yönelik de tartışmalar alevlendi. Rus kaynaklar Esad’ın 2021’de yapılacak seçimlerde yer almayacağını açıkladı.

Esad için çetin pazarlık

Rus Dışişlerine yakın kaynaklar Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye’de devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğine yönelik kararlar aldığını açıkladı.

Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye mutabakatının içeriğine yönelik ilk iddia, Rus Dışişlerine yakın kaynaklardan geldi. Reuters haber ajansına konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Direktörü Andrey Kortunov, ‘Bir sonraki seçime kadar Esad görevinin başında olacak, daha sonra görevi bir Suriye Alevisi’ne devredecek’ dedi.

Kortunov’a göre, uzlaşıya dönük bir adım atıldı, pozisyonlar değişti. Mutabakat dahilinde Suriye lideri Beşar Esad’ın güçleri bir sonraki seçime kadar kısıtlanırken, bu seçimden sonra ise Esad cumhurbaşkanlığını ‘daha az kutuplaştırıcı’ bir Suriye Alevisi’ne devredecek. Kortunov, bu ismi bulma yönündeki çabaların da başladığını, hatta bir kaç ismin ortaya atıldığını öne sürdü. Ancak İran’ın olası anlaşmaya henüz tam olarak hazır olmadığını belirten kaynaklar, İran’ın Esad ve ailesi için güvenlik garantisi istediğini vurguladı.

KREMLİN YORUM YAPMADI

Anadolu Ajansı dün, Türkiye ile Rusya’nın, Halep’in doğusunda ilan edilen ateşkes ve tahliyeden sonra ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldığını açıkladı.

Habere göre planın, Suriye hükümet güçleri ve yönetim yanlısı grupların muhaliflerle çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ilerleyen saatlerde Rusya ile birlikte Suriye’de ateşkes için bir plan hazırladıklarını açıklayarak Anadolu Ajansı’nın haberini doğruladı.

Ancak Çavuşoğlu ülkedeki geçiş döneminin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad liderliğinde olmasını muhaliflerin kabul etmeyeceğini vurguladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, uzlaşma haberiyle ilgili bilgisi olmadığını ve bir yorum yapmayacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X