Esad’a dev destek!

Şam yönetimi ve Pekin, askeri yardım ve işbirliği konularında anlıştı. Çin IŞİD’le mücadele kapsamında Suriye’ye, özel harekat tugayı göndereceği bildirildi.

Esad’a dev destek!

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a askeri destek veren Rusya ve İran’dan sonra Çin de oyuna dahil olmaya karar verdi. 

Çin Merkezi Ordu Komisyonu’ndan Uluslarararsı Askeri İşbirliği Masası başkanı Tuğamiral Guan Yufei’nin başkanlığında Şam’a gelen Çin ordusundan bir heyet,  Suriye Savunma Bakanı Fahad Jassim al-Freij ve ayrıca Rus askeri yetkilileri ile görüştü. Çinli askeri güçler ilk kez Suriye ordusuna yardım yapacaklarını resmi olarak açıkladı.

Guan Youfei yaptığı açıklamada, ‘Çin ve Suriye ordusunu geleneksel dostluk ilişkisi vardır. Çin Ordusu şimdi Suriye ordusuna yapacağı yardım ve geliştirilecek işbirliği olanakları sayesinde bu geleneksel dostluk daha da pekişecek’dedi. Çin kaynaklarından yapılan açıklamada tarafların askeri birliklerin eğitimi konusunda işbirliğinin geliştirilmesi ve Çin ordusunun insani yardımı konusunda görüş birliğine varıldığı açıklandı. 

BEŞ BİN ASKER

Şam’daki askeri kaynaklar, iki ülke arasında ikzalanan anlaşmalar çerçevesinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Suriye’ye, IŞİD’le mücadele kapsamında 5 bin personelli özel harekat tugayı gönderecği bildirildi.   

Çin’in bu kararı  Uluslar arası gözlemciler tarafından Rusya-Çin ittifakının Ortadoğu’daki ABD ve NATO’ya karşı yeni bir ortak askeri manevrası olarak değerlendirildi.

ULUSLARARASI AÇILIM 

Çin’de geçtiğimiz aylarda kabul edilen askeri yasa değişikliği ile Çin ordusunun terörle mücadele amacıyla uluslararası krizlere müdahale etmesinin önü açılmıştı. 

Çin daha önceleri Suriye’ye askeri ekipman, kamuflaj teknikleri, askeri araç ve hafif silahlar gibi konularda lojistik desteği veriyordu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X