Esad’lı formül

Suriye krizini çözmek için ‘Esad’lı geçiş planı’ yeniden masada. Plan ABD yönetimi tarafından hazırlandı ve Rusya’ya iletildi.

Esad’lı formül

Suriye’deki çatışmalar dördüncü yılını geride bırakırken, iç savaşa çözüm aranıyor. 

Bunun için ‘Esad’lı geçeş planı’ yeniden gündemde. Washington yönetimi tarafından hazırlanan planın Başkan Barack Obama tarafından 28 Eylül’de New York’ta görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunduğu bildirildi. Plana göre Suriye lideri Beşar Esad 6 ay boyunca ‘sembolik Cumhurbaşkanı’ olacak ve bu dönemde yetkilerini ‘geçici yönetime’ devredecek. 6 ayın sonunda ise Esad gidecek  ve Suriye’de yeni bir dönem başlayacak. 

‘YARIN GİTSİN DEMİYORUZ’ 

Plana ilişkin bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’den geldi. Sözcü Toner, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geçiş sürecine dahil olabileceğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı’nda günlük basın brifinginde konuşan Toner’a Alman ve Suudi siyasetçilerin, ‘Esad’ın geçiş sürecinde iktidarda kalabileceği’ yönündeki açıklamaları soruldu.

 

Suriye Devlet Başkanı Esad’ın sonsuza kadar iktidarda kalamayacağını söyleyen Toner, 7Öte yandan biz, Esad yarın gitsin demiyoruz; Esad geçiş sürecinin bir parçası olamaz da demiyoruz’ yanıtı verdi. 

Suriye’de Mart 2011’den bu yana devam eden çatışmalarda muhalif gruplara destek veren Batılı ülkeler, Esad’ın iktidarda kalamayacağını savunuyordu. Ancak son dönemde Almanya ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülke, Esad’ın geçiş sürecinde yer alabileceği yönünde açıklamalar yapıyor.

Rusya’dan kara harekatı

Rusya’nın önümüzdeki haftalarda Suriye ordusuyla birlikte yapılacak geniş çaplı kara harekatı için hazırlık yaptığı iddia edildi. 

Londra’da yayımlanan Rey el-Youm gazetesi, Batılı kaynaklardan naklen, Rusya’nın Suriye’ye asker sevk ettiğini bildirdi. Son birkaç gün içerisinde Rusya’ya ait 6 savaş gemisinin Lazkiye ve Tartus kıyılarına yanaştığının belirtildiği haberde bölgedeki askeri hareketliliğin Rusya’nın geniş çaplı bir harekat için hazırlık yaptığının işareti olduğu ifade edildi. 

Tüm cephelerde başlatılması planlanan geniş çaplı harekatta Suriye ordusu, Hizbullah ve Rus askerlerinden oluşan 40 bin civarında askerin görev alacağı bildirildi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X