Eski Başbakan Vladimir Filat tutuklandı

Moldova’da buharlaşan 1 milyar dolarlık bankalar skandalında, Parlamento’da 72 saat gözaltına alınmasının ardından eski Başbakan Vladimir Filat’ın davanın görüldüğü Kişinev Büyükhan mahkemesi tarafından tutukluluğunun 30 gün devamına karar verildi.

Eski Başbakan Vladimir Filat tutuklandı

Vladimir Filat’ın avukatı İgor Popa’nın nöbetçi mahkemede müvekkilinin serbest bırakılmasına yönelik çalışmaları etkisiz kaldı. Soruşmayı yürüten savcı Adriana Betsişor, evde ve iş yerinde yapılan aramaların delilleri kuvvetlendirdiğini belirterek Filat’ın tutukluğunun 30 gün devamını talep etti. Basına kapalı görülen davada, Büyükhan mahkemesi sağlık nedeniyle oturuma katılamayan eski Başbakan Filat’ın tutukluğunun devamına karar verdi. Karara itiraz edeceklerini bildiren avukat İgor Popa müvekkilinin haklarının çiğnendiğini iddia etti. Savcı Betsişor yoğun bir 30 günün geçeceğini; tüm delilleri, dilekçeleri ve şahidleri teker teker inleyeceklerini bildirdi.

İŞADAMI İON ŞOR, 250 MİLYON DOLARI BİZZAT VERDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Orhey Valisi ve daha önceki Banka De Ekonomi (BEM) Yönetim Kurulu Başkanı işadamı İon Şor verdiği ifadesinde, eski Başbakan Filat’ın şirketlerine baskınlar yaptırdığı, şantaj yaptırdığı ve karşılığında 250 milyon doları bizzat kendisine elden verdiğini iddia etti. 

Söz konusu iddilar ile ilgili Yolsuzluk ile Mücadele Merkezi’ne daha önce ifade veren iş adamı Şor, 10 sayfalık iddianameyi savcı Adrian Panenko 13 Ekim 2015 tarihinde imzalanması sonucu başsavcı Viorel Gurun tarafından 148 sayfalık eki ile birlikte Parlamento’ya 15 Ekim’de fezleke olarak sunuldu. Parlamentoda yapılan açık oturumda 79 oy ile Vladimir Filat’ın dokunulmazlığı kaldırıldı.

HÜKÜMETİN DURUMU NE OLACAK?

Avrupa yanlısı hükümet, yolsuzluk skandalıyla ağır yara almasına rağmen görevine devam etmeye çalışıyor. Eski Başbakan Vladimir Filat’tan boşalan Liberal Demokrat Parti Başkanlığı’na şimdiki Başbakan Valeriy Strelet geldi. Avrupa Birliği alyansının diğer üçlüsü ise Avrupa yolunda ilerlemenin devam edeceğini vurguluyor.

Alyansın ikinci ortağı Demokrat Parti Lideri Marian Lupu, işadamı İon Şor’un da dokunulmazlığının kaldırılıp tutuklanması gerektiği, suça ortak olduğu, itirafçı olmasının suçtan azade etmeyeceğini vurgulayarak ilgili makamları göreve çağırdı. 

Avrupa Birliği’nin en küçük, fakat en hararetli savunucularından Liberal Parti Lideri Mihail Gimpu ise gelebilecek erken seçimin ilerlemeyi durduracağı endişesi taşıyor. Kulislerde ise Gimpu’nun yeğeni Kişinev Belediye Başkanı Dorin Chirtoacă’nın dava dosyalarının saçılacağı konuşuluyor.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Öte yandan, Rus yanlısı Sosyalist Parti Lideri İgor Dadon ilk adımının atıldığını, diğer adımların ülkeyi oligarşik düzenden temizleyeceğini kaydetti. Gelecek hafta hükümet için gensoru önergesi vereceklerini söyleyen Dadon hükümetin istifasını talep edeceklerinin altını çizdi. 

Uzmanlar ise erken seçimin Rus taraftarlarına net galibiyet kazandıracağından endişeli olduklarını için ilkbahardan önce böyle bir seçimi arzu etmiyor. Cumhurbaşkanı Nikolay Timofti’nin görev süresinin Mart 2016’da dolması, Cumhurbaşkanı’nın referandum yapılarak kanun değişikliği ile halk tarafından seçilmesi taleplerinin siyasi hesapları bir hayli zorlaştıracağı tahminleri yapılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X