Eski madeni paraları takıya dönüştürüyor

Bursa’da bir antikacı, eski madeni paralardan yüzük, küpe ve kolye gibi takılar yaparak satıyor.

Eski madeni paraları takıya dönüştürüyor

Bursa Antikacılar Derneği Başkanı Murat Seren, yüzük ve kolye gibi takıları kullanmayı çok sevdiğini, kendisi için eski madeni paralardan yaptığı takıların ilgi görmesi üzerine, talepleri de değerlendirmeye başladığını söyledi.

 

Müşterilerin getirdiği ya da kendi elindeki eski madeni paraları takıya dönüştürdüğünü anlatan Seren, genellikle gerektiği gibi muhafaza edilmeyen, evlerde çekmecede saklanan eski paraları, atılmasını önlemek ve değerlendirmek için takıya dönüştürdüğünü kaydetti.

 

Gümüş yüzüklerin çıkardığı göbek kısmına eski paraları monte ettiğini belirten Seren, “Osmanlı ya da cumhuriyet döneminden kalan paraları kullanıyorum. Bu takıları yaparken, paraları bükmeden ve delmeden orijinal haliyle kullanmaya özen gösteriyorum. Paraları, yüzüğe güçlü yapıştırıcıyla monte ediyorum” diye konuştu.

Müşterilerinin dedelerinden kalan ve anısı bulunan eski paraları getirip kolye, yüzük ya da kemerle döndüğünü bildiren Seren, şöyle devam etti:

 

“Osmanlı paralarının normalde 70 ya da 80 liralık bir gümüş değeri var. Kendime de İstiklal Madalyası’ndan bir kolye yaptım. Bunlar dışarıda kuyumcuda ya da herhangi bir yerde satılacak bir malzeme değil. Ama burada, bu eserleri 100 lira civarında fiyatlara satıyorum. İşçilik ücreti almıyorum, eski paralarını kendileri getirirlerse ilave ücret almadan takıya dönüştürüyorum.”

 

Seren, yaptığı işin bundan sonra da yaşatılmasını istediğini, bu sanatı öğrenmek isteyenlere ücretsiz kurs verebileceğini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X