Esnaf krediyle ayakta

Yılın yarısının iyi, ikinci yarısının ise kötü geçtiğini belirten BESOB Başkanı Arif Tak, ”Bunu net olarak söylemek durumundayız. Şu anda kredi ile işler yürütülmeye çalışılıyor. Kırmızı kalemi yiyenler kredi de alamıyor” dedi.

Esnaf krediyle ayakta

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, esnafın durumunun iyi olmadığını ve işlerin kredi ile yürütülmeye çalışıldığını söyledi.

Arif Tak, 2106 yılının esnaf sanatkarın heyecanla başladığı bir yıl olduğunu ancak haziran ayından itibaren işlerin kademe kademe azaldığını belirtti. 15 Temmuz darbe girişiminin esnaf ve sanatkarı çok etkilediğini ifade eden Tak, ”Bizim esnaf sanatkarlarımız huzurlu ortamda parasını kazanıyor. Huzur, güven ve yatırım olmadıkça tabi ki kazançlar azalıyor. 15 Temmuz kim ne derse desin huzuru güveni ortadan kaldırdı. Millet büyük bir felaketi önledi. Bugünlere kadar sürüklenerek geldik. Esnaf sanatkarlar huzurlu ortam istiyor ki, yarından emin olsun. Tüketiciler de yarından emin olduktan sonra elindeki parayı gelip çarşıda pazarda harcıyor. Eğer yarından emin değilse hiç bir şekilde parasını harcamak istemiyor” dedi.

SÖYLEMEK DURUMUNDAYIM

2016’nın yarısının iyi kabul edilebileceğini, ancak ikinci yarı yılın esnaf ve sanatkarlar için hiç iyi geçmediğini vurgulayan Tak, ”Bunu net olarak söylemek durumundayız. Şu anda insanlar kredi kullanarak işlerini yürütmeye çalışıyorlar. Ama krediye de her zaman ulaşılamıyor. Kırmızı kalemi yiyenler kredi alamıyor. Dolayısıyla para bulamayanlar bir yerden geçimini sağlamaya çalışacak veya kıt kanaat geçimini sağlayacak. Şuanda esnaf sanatkarın durumu bu” diye konuştu.

YENİ BİR HAMLE BEKLİYORUZ

Hükümetin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve dün ödenmeye başlanan 50 bin lira faizsiz kredinin esnaf ve sanatkarları umutlandığını dile getiren Tak, söz konusu krediye Bursa’dan yaklaşık 300 bin müracaat olduğunu kaydetti. Bunlardan sadece 15 binine kredi verileceğini, bunun düşük bir rakam olduğunu anlatan Tak, ”Madem esnafın sanatkarın ayakta durması noktasında bir teşebbüs ortaya çıktı, 15 bin kişinin alacağı parayla bu işlerin yürümesi mümkün değil. Bu 300 binin en azından 150 bini beklediği parayı alabilirse emin olun piyasa çok güzel bir noktaya gelecek. Yılbaşında biz hükümetten tekrar bu konuda bir hamle bekliyoruz. Esnaf kredi kefaret kooperatiflerinde de çok fazla para yok. Dolayısıyla kısıtlı veriliyor paralar. Yılbaşı itibariyle yeni bir heyecana giriyoruz. Biraz daha iyi olacak kanaatindeyim ama huzur ve güven bu işin içinde büyük rol oynuyor” ifadelerini kullandı. Tak, huzur ortamının sağlanmasıyla milletin yatırımlarına devam edeceğinide sözlerine ekledi.

RAKAMLAR BİRAZ ALDATMACA GİBİ

Verilere bakıldığında 2016 yılının çok güzel geçmiş gibi göründüğüne, ancak buna aldanmamak gerektiğinin altını çizen Tak şu bilgileri verdi:

”Yılın 11 aylık döneminde 3 bin 200 iş yeri kapanırken, 7 bin 800 iş yeri açıldı. Yani buna bakınca çok güzel bir tablo çıkıyor ortaya. Ama piyasaya girdiğimizde, çarşıları gezdiğimizde, kasalarımıza baktığımızda bu rakamlar biraz aldatmaca gibi görünüyor. Kapanan yerler çok var da hala müracaat etmemiş ve sicilden isimlerini sildirmemişler diye endişe duyuyoruz. Yılbaşı itibariyle çıkacak ortaya. 15 Ocak’a kadar bu rakamlar kesinleşir çünkü kapananlar gelip müracaatını yapacak. Şu da var; insanlar aç kalacak değil. İş yeri açacak yeniden, ya da iş bulacak. Dolayısıyla kapanıyor açılıyor ve çark dönmeye devam ediyor. Biz ümitliyiz inanıyoruz.”

İŞSİZLİK RAKAMLARI YÜKSELDİ

BESOB Başkanı Arif Tak, işsizlik konusuna da değinerek, ”Dünya ile entegre olma durumumuz söz konusu ama ihracata bakıyoruz o da devamlı azalıyor. Bu da bir göstergedir. Üretemiyoruz, ürettiğimiz malı satamıyoruz. Satacaksın ki eleman çalıştırıp vergi ödeyebilsin. Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 11 olurken, Bursa’da yüzde 6’ydı. Bunu gizli tutuyorduk. Oradan buradan duyup da Bursa’ya akın etmesinler diye bir fikir vardı. Şimdi Bursa’da da rakam yükselmeye başladı. Bir yandan da çalıştıracak eleman bulamıyorsunuz verdiğiniz para insanları tatmin etmiyor” şeklinde konuştu.

YENİ BİNALAR YAPILACAK

Tak, BESOB’un 2017 projeleri ile ilgili de bilgi verdi. Sanayi sitesinin 2017’de toparlanacağını kaydeden Tak, burayı 2018’de bitirmeye çalıştıklarını söyledi. Esnaf ve sanatkarın eğitimine ağırlık vereceklerini vurgulayan Tak, ayrıca ilçelerde hizmet binaları yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Tak şöyle devam etti: ”Şu anda yedinci binanın hazırlığı içindeyiz. Bursa merkezde eğitim ve hizmet olmak üzere iki tane binamız var. İnegöl’de, Karacabey’de ve Mustafakemalpaşa’da var. Büyükorhan’dan yer aldık ona başlıyoruz. Orhaneli’nden yer almak üzereyiz. Gemlik ve Yenişehir’de de bir hazırlık yapacağız. Tabi Türkiye’de huzur güven varsa bunlar olacak. Birliğimizi beraberliğimizi bozmayalım. Bu oldukça Türkiye’ye kimse diş geçiremez. Bu millet yine ayaktadır. Yine kalkınacak ve dünyaya ‘ben varım’ diyebilecek durumdayız. Birlik beraberlik konusunda hiç kimse taviz vermesin.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X