Esnaf zor günler geçiriyor

Küresel çalkantı ve terör olayları Bursalı esnafı da fena vurdu. Kapısına kilit vurulan işyeri sayısı, geçen yılın tamamında 3 bin 635 olarak kayıtlara geçerken, bu yılın ilk iki ayında 1.200’e ulaşıldı.

Esnaf zor günler geçiriyor

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Küresel çalkantılar ve terör olaylarının olumsuz etkilediği esnaf, en ağır yarayı son dönemde Ankara ve İstanbul’da yaşanan canlı bomba saldırılarından aldı. ‘Ekonominin bel kemiği’ olarak nitelenen esnafın satışları özellikle giyim ayağında durma noktasına geldi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, terör olaylarının en çok etkilediği bölgenin Güneydoğu olduğunu, ancak Türkiye genelinde tüm esnaf ve sanatkarların bundan payını aldığını söyledi. Tak, ”Böyle bir ortamda yatırımcı gelmiyor. Cebinde parası olan harcamıyor. Alışverişler de azala azala devam ediyor. Giyim satışları çok azaldı ama günlük gıda ihtiyacını herkes karşılamaya çalışıyor. İhracat düşüyor ve en çok etkilenen ihracata yönelik yan sanayi kuruluşları oluyor. Bursa’da ihracata yönelik önemli çalışmalar var. İhracat azaldı mı her şey azalıyor” dedi.

İŞSİZLİK KORKUSU

Yaşananların işsizliği artıracağı endişesini taşıdığını dile getiren Arif Tak, ”Esas sıkıntı o zaman başlar. Yine de bunlar bizim için hiç önemli değil. Bizim hedefimiz bu terörden kurtulmaktır. 2016 yılında bu işin toparlanacağına inanıyoruz. Bütün gücümüzle destek veriyoruz. Bitsin bu iş Türkiye kurtulsun. Bizim işimiz azaldı çoğaldı onu çok düşünmüyoruz. Memleket ve millet meselesi ön planda” diye konuştu.

2016 DÖNÜM YILI OLACAK

2016’nın dönüm yılı olacağını ileri süren BESOB Başkanı Tak, gelecekten ümitli olduklarını vurguladı. Heyecan içinde olduklarını dile getiren Tak, ”İşimiz çoğalacak diye beklenti içindeyiz. Eskiyi o yüzden çok özlemiyoruz. Türkiye’nin çıkış yolu üretim ve ihracattır. Terör bittiği zaman kopukluk yaşadığımız ülkelerle yeniden bağlantılar kurulacağını düşünüyoruz. Hatta iyi bir sıçrama yapılması beklentisi içindeyim” dedi.

2 BİN 600 AÇILIŞ ALDATMASIN

Bursa’da açılan ve kapanan işyerlerine ilişkin de bilgi veren Arif Tak, 2015 yılında 8 bin 86 işyerinin açıldığını, buna karşın 3 bin 635 mağazanın kapandığını söyledi. Tak, şöyle devam etti: ”Bu rakama baktığınız zaman fevkalade olumlu bir görüntü var. 2016 yılının ilk 2 ayında ise 2 bin 600 işyeri açılmış bunun karşısında bin 200 civarında iş yeri kapanmış. Ancak burada birşey var. Devlet esnaf ve sanatkarlara 30 bin liralık faizsiz kredi veriyor. Bu faizsiz kredi çok etki yaptı. Kayıt dışı olanlar da bu krediyi alabilmek için gelip kayıt oldular. Açılışlarda o nedenle bir artış oldu. 2016’nın nisan ayı sonunda bunu tam olarak anlayabileceğiz.”

ÇATALTEPE’YE İKİ BAKANLI İNCELEME

BESOB Başkanı Arif Tak, esnaf ve sanatkarlara yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirterek, 16 Nisan’da Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın Bursa’ya geleceğini söyledi. Tak, ”Bakanlarımızla birlikte Kestel Çataltepe’deki Büyük Sanayi Sitesi’ni gezip inceleyeceğiz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X