Esnafa faizci mi yardımcı olsun

Esnafa verdikleri krediler ve bu kesime yönelik yapılandırmalar nedeniyle eleştiri aldıklarını belirten Bakan Tüfenkci, ”İyi de darda, zorda kaldığında ben yanında olmayayım de faizciler mi yanında olsun” dedi.

Esnafa faizci mi yardımcı olsun

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafın yaşamasını istediklerini söyledi.

Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarların, ticaretle birlikte toplumu inşa eden, toplumu ayakta tutan, iktisadi ve sosyal hayatın omurgası, ekonominin temel direği olduğunu söyledi. Esnafa yönelik kredi ve istihdam desteklerine değinen Tüfenkci, 2018’de ilave istihdamlarda yine SGK primi ve stopajı karşılamaya devam edeceklerini bildirdi.

TÜCCAR YAPMAK İSTİYORUZ

Bazen muhalefetten ‘Esnafa bu kadar kredi veriyorsunuz’ diye eleştiriler aldıklarını ileri süren Tüfenkci şunları kaydetti: ”Bu kadar ucuz kredi ile övünülür mü? 450 bin esnaf darda, zorda kalmış’… İyi de darda, zorda kaldığında ben yanında olmayayım de faizciler mi yanında olsun? Biz onun için esnafımıza ucuz kredi veriyoruz. Yüzde 17’lerle, yüzde 18’lerle verilen kredilerde biz eğer esnafımıza yüzde 4 ile yüzde 5 ile bu kredileri kullandırıyorsak esnafımız faizcilerin eline düşmesin diye kullandırıyoruz. TESKOMB aracılığıyla bunları yapıyoruz. ‘Esnafın durumu iyiyse neden vergi gelirlerini ve SGK primlerini yapılandırıyorsunuz’ şeklinde eleştiriler var. Elbette yapılandıracağız. Biz esnafımız boğulmasın, yaşasın istiyoruz. Esnafımızı büyütüp tüccar yapalım, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapalım istiyoruz.’

AÇILIŞLAR KAPANIŞLARIN ÜÇ KATI

Bülent Tüfenkci, ‘İflaslar oluyor, esnaflar dükkanını kapatıyor’ şeklinde eleştirilere cevap verdi. 2017’de İstanbul’da bugüne kadar 8 bin 100 esnafın dükkanını kapatmış, 24 binin üzerinde de yeni iş yeri açıldığını vurgulayan Tüfenkci, ”Kaç katı? 3 katı…’ dedi. Dükkan kapatanların hepsinin iflas etmediğini, bunların yeni şirketler kurduğu veya emekli olduğu için de dükkanını kapatabildiğini ifade eden Tüfenkci, ‘Bir kısmı da gerçekten iflas ediyor. İflas etmesi de doğal ancak bunu ‘bütün esnaf camiası yok oluyor’ gibi algılatmak ne kadar doğru? Bunu sizlerin insafınıza bırakıyorum’ şeklinde konuştu.

PTT İLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, esnafın değişen ticarete ayak uydurması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti: ‘Yeni değişen şartlara esnafımızı nasıl adapte edebiliriz ve nasıl destek sağlayabiliriz konularında çalışmalar yapıyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızı elektronik ticaret mecrasında daha fazla ticaret yapar hale getirmek istiyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X