Esnaftan sigortalı çek talebi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, günübirlik kurulan şirketlerin dikkatle takip edilmesi ve bu şirketlerin ne kadar çek kestiğine bakılması gerektiğini belirtti.

Esnaftan sigortalı çek talebi

Şirket devredilse bile kestiği çeklerden devralanın tüm mal varlığıyla sorumlu olması gerektiğine vurgu yapan Palandöken, ”Milyarlarca liralık mal çekerek piyasanın dengesini bozan, mal vereni batıran bu tür insanlar, piyasadan uzak tutulmalıdır. Normal bir esnaf karşılığı olmadan çek kesmez. Günübirlik şirket kurulmaları mal varlığı olmayan birilerine devir edilmesi iyi incelensin. Geçmişine bakılsın. Yoksa yıllarca aynı adreste iş yapan insanlar karşılıksız çek keserek orada kalabilir mi?” dedi. 

Bu yılın 5 ayında, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısının, geçen yıla göre yüzde 6 arttığını ifade eden Palandöken, kesilen çeklerin 5 aylık parasal tutarının yüzde 14 artışla 285 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Aynı dönemde, parasal tutarı 11 milyar lirayı bulan 320 bin çekin karşılıksız çıktığına işaret eden Palandöken, çeklerin sigortacılık sistemine dahil olmasını çünkü çeklerin bankalar tarafından ödenme garantisi miktarının çok düşük olduğunu söyledi. 

Bendevi Palandöken, sigortalı çekler olursa insanların rahat edeceğini ve bankaların riskinin azalacağını dile getirerek, ”Çekin ödenmemesi durumunda sigortası bozulacak firmanın ya da şahsın sigorta primi artacak. Ama karşı tarafın zararı olmayacak. Yoksa hapisteyken borç ödenmiyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X