Esnaftan ‘telif hakkı’ tepkisi

Televizyon ve radyodan yapılan müzik yayını için esnaftan istenen telif hakkı bedellerinin ticari hayatın gerçekleriyle bağdaşmayacak kadar yüksek olduğunu ileri süren TESK Genel Başkanı Palandöken, bu bedellerin her yıl yenilendiğini ve birçok esnafın öd

Esnaftan ‘telif hakkı’ tepkisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,  yazılı açıklamasında, özellikle turistik yörelerde faaliyette bulunan esnafın, dükkanlarında zaman zaman radyo veya televizyondan müzik yayını yaptıklarını belirtti. Buna ilişkin 4 ayrı kuruluşun, esnaftan telif hakkı talep ettiğini aktaran Palandöken, talep edilen tutarların, ticari hayatın gerçekleriyle bağdaşmayacak kadar yüksek olduğunu ifade etti.

Bendevi Palandöken, 60 metrekare büyüklüğünde bir pastane için bin 487 lira, aynı büyüklükteki kuaför için bin 445 lira, bakkal, manav, kasap ve benzeri iş yerleri için ise 8 bin 307 lira telif hakkı talep edildiğini savunan Palandöken, şunları kaydetti:

“Bu bedeller her yıl yenileniyor ve birçok esnafın ödediği yıllık gelir vergisinden bile yüksek tutarlara varıyor. Büyük iş yerlerinden, küçüklere oranla daha az telif hakkı isteniyor. 100 metrekareyi aşan iş yerlerinde ilave her bir metrekare için ayrı bir tarife söz konusu. Dolayısıyla iş yeri büyüklüğü arttıkça metrekare başına talep edilen telif hakkı azalıyor. Bu da büyüklerin az, küçüklerin daha çok telif hakkı ödemesi demek. Böyle bir uygulama kabul edilemez.”

Yargıtayın, esnafın radyo ve televizyondan müzik yayını yapmasının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı olmadığına karar verdiğini aktaran Palandöken, esnafın da bu bedeller için mahkemelerde hak arama telaşına düştüğünü bildirdi. Palandöken, konu hakkında bir an önce yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, küçük esnaftan makul ve kabul edilebilir bedellerin talep edilmesini istedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X