Esnek çalışma taşeronu arar hale getirecek

Kiralık işçilik ve esnek çalışma modelinin taşerondan daha kötü bir sistem olduğunu savunan Türk-İş Başkanı Atalay, yetkililere konuyu ilettiklerini fakat iç açıcı bir cevap alamadıklarını, bu nedenle imza kampanyası başlatacaklarını söyledi.

Esnek çalışma taşeronu arar hale getirecek

ASLIHAN AYDIN

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, esnek çalışma modelini eleştirerek, “Yasa ile mevcut 10 milyon çalışana kiralık işçilik yolu açılıyor. Bu düzenleme yürürlüğe girerse, işçiler taşeronu arar hale gelecek” dedi.

Atalay, dün Bursa’daki Türk Metal Sendikası Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen Türk-İş Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, çalışma hayatında son dönemde çokça tartışılan esnek çalışma ile kiralık işçilik konularına değindi. Kiralık işçiliğin, esnek çalışmanın taşerondan daha kötü bir sistem olduğunu savunan Atalay, yetkililere konuyu ilettiklerini fakat iç açıcı bir cevap alamadıklarını kaydetti. Tasarı halindeki düzenlemeyle mevcut 10 milyon çalışana kiralık işçilik yolunun açıldığını bildiren Atalay, “İşçiye ayrım yasallaşıyor. Bu yasa uygulamaya girerse işçiler taşeronu arar hale gelecek” dedi.

KIDEM GREV SEBEBİ

Konuşmasında kıdem tazminatı konusunun sürekli gündeme gelmesini de eleştiren Atalay, şunları kaydetti: “29 gün 23 saat dahi olsa bunun altına imza atmayız, bu işi konuşmayız. Kırmızı çizgimizdir, genel grev sebebidir. Ülkedeki mevcut gerginliğe katkı sağlamak istemiyoruz. Ama gerginlik içinde kiralık işçiliği, esnek çalışmayı ülke gündemine getirmek mantıklı ve akıl işi değil. Kiralık işçi, kiralık sendika, kiralık siyasetçi, kiralık genel müdür olur mu? Kökten bunların hiçbirini kabul etmiyoruz.”

İMZA KAMPANYASI BAŞLATIYORUZ

Atalay, pazartesi günü 81 ilde esnek çalışma ile ilgili imza kampanyası başlatacaklarını belirterek, herkesi destek olmaya çağırdı. Toplanan imzaları AK Parti il başkanlarına teslim edeceklerini anlatan Atalay, “Sonrasında diğer konfederasyon başkanları ile bu konuyu tekrar Başbakan ile görüşeceğiz. Esnek çalışmayı 80 milyon duyana kadar anlatacağız. Gergin ortamda bundan vazgeçin” dedi.

MOBİNG İDDİASI

Bursa’da bazı fabrikalarda sendikalarına üye işçilere mobing uygulandığını ileri süren Atalay, ”Burada işverenleri ve Çalışma Bakanlığını uyarıyorum. İşyerlerinde sendikal özgürlük olsun. Örgütlenme ile ilgili ülkenin farklı yerlerinde yaşadığımız sıkıntılarımız oluyor. İnsanlar istediği partiye oy verip, istediği takımı tutabiliyorlar. İstediği sendikaya da üye olabilsin. Buna siyasiler patronlar karışmasın. İşçi kime güveniyorsa onu seçsin” dişe konuştu.

TASARI KOMİSYONDAN GEÇTİ

TBMM Sağlık Komisyonu, özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulması ve belirli şartlar dahilinde esnek çalışma modelini öngören tasarıyı kabul etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X