‘Eşten habersiz borçlanma boşanma sebebi’

Yargıtay, eşin habersiz bir şekilde gidip borçlanmasını “evlilik birliğini temelinden sarsan bir olay” olarak nitelendiriyor.

‘Eşten habersiz borçlanma boşanma sebebi’

Elazığ Barosu Genel Sekreteri Eda Burcu Yılmaz, aile hukukuna göre  evlilik birliği içerisinde eşlerin yapacağı olağan dışı harcamalarda birbirlerinin rızasını almak zorunda olduklarını belirterek, “Yargıtay, aşırı borçlanan eşin eğer diğer eşin rızasını almamışsa bunu evlilik birliğini temelinden sarsacak şekilde bir boşanma gerekçesi olarak görmektedir” dedi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Medeni Kanunu’nda belirtildiği üzere aile birliği içerisinde yapılacak olağan dışı harcamalarda ve ihtiyaçların karşılanmasında eşlerin birlikte aile birliğini temsil yetkisine sahip olduklarını söyledi.

Eşlerden birinin temsil yetkisi bulunmaksızın tek başına gidip olağan dışı bir harcama yapması halinde bu işlemden doğacak problemlerden bizzat işlemi yapan eşin sorumlu olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu olağan dışı harcamalar ne olabilir. Örneğin bankadan kredi çekerek aşırı borçlanma, evlilik birliği içerisindeki müşterek çocuğun özel yatılı bir okula kaydedilmesi, yazlık bir ev alma veya otomobil alma. Bir eş bu işlemleri gerçekleştirirse diğer eşin rızasını almak zorundadır. Buna bağlı olarak Yargıtayın şöyle bir kararı mevcut. Yargıtay, aşırı borçlanan eşin eğer diğer eşin rızasını almamışsa bunu evlilik birliğini temelinden sarsacak şekilde bir boşanma gerekçesi olarak görmektedir.”

Tazminat davası açılabilir

Yargıtay kararına göre eşin “habersiz bir şekilde gidip borçlanmasının evlilik birliğini temelinden sarsan bir olay” olarak nitelendirildiğini anlatan Yılmaz, diğer eşin kişilik haklarına saldırı olarak da kabul edildiğinin altını çizdi.

Aile içerisinde eşinin aşırı borçlanmasından dolayı mağduriyete uğrayan diğer eşin boşanma davası ve aynı zamanda tazminat davası da açabileceğini aktaran Yılmaz, “Eğer bu eş gidip bankadan kredi çekti ve diğer eşin haberi rızası yok, bu sebepten dolayı aşırı borçlanma oldu ve ortak konuta haciz geldi…Haciz işlemi dolayısıyla diğer eş manevi olarak zarara uğradığı için Yargıtay aşırı borçlanan eşi kusurlu bulduğundan manevi tazminata hükmedebiliyor” diye konuştu.

Aile birliği için borçlanmaya limit getirildi

Aile birliğinin bozulmaması için eşlerin harcamalar konusunda dikkatli olmaları, birbirlerinin rızasını almaları ve temsil yetkisini birlikte kullanmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, 2013 yılında çıkarılan yasayla aile birliğinin korunması için kişilerin aşırı borçlanmasını engelleyecek nitelikte sınırsız borçlanmanın kaldırıldığını, borçlanmaya ve taksitlere limit getirildiğini anımsattı.

Bunun gayet yerinde bir düzenleme olduğunu aktaran Yılmaz, “Diyelim ki eş çok savurgan davranıyor, aşırı borçlanıyor, harcamalarda bulunuyor. Bu durumda eğer diğer eş çok fazla sıkıntıya girmişse ama boşanmak da istemiyorsa hakimden şöyle bir karar aldırtabilir; hakim temsil yetkisini gerektiği gibi kullanmayan veya temsil yetkisini aşan eşin temsil yetkisini tamamen kaldırabilir veya temsil yetkisini sınırlayabilir. Bu da hakimin görevleri arasında yer almıştır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X