‘Et fiyatları bir günde düşmez’

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de et fiyatlarının yüksekliğinin gündemden düşmediğine dikkat çekti.

‘Et fiyatları bir günde düşmez’

Yetkin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile hükümetin bu konuda çeşitli çalışmalar yaptığını, son olarak ette tavan fiyat uygulaması, sınırlı ithalat ve yemde KDV indirimi gibi önlemler alındığını ancak et fiyatlarında beklenen düşüşün olmadığını hatırlattı.

Bu durumda akla ilk gelen çözümün sıfır gümrükle yurt dışından sübvansiyonlu et ithali olduğunu belirten Yetkin, “İthalat, Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla belli ölçüler içinde yapılıyor. ESK’nın üretim kapasitesi yetersiz olduğu için ithal et piyasanın düzenlenmesi amacıyla piyasaya veriliyor. Et ithalatçıları ithalatın tamamen serbest bırakılması için ısrar ediyor. Bu durumda et fiyatları bir süreliğine düşebilir ama geçmişte de örneği görüldüğü gibi maliyetlerin satış fiyatını karşılamaması nedeniyle üretici elindeki hayvanları kesime gönderir. Ardından fiyatlar eski haline döner. Çünkü içeride üretim kalmayınca et fiyatlarını küçük bir ithalatçı lobi belirler. Bu arada üretici iflas eder, tüketici zarar görür, aracı kesim bu işten karlı çıkar. Bu nedenlerle Bakanlık şu anda ithalatın gümrük vergileri düşürülerek serbest bırakılmasına karşı çıkıyor” dedi.

 

ÖLÜM FERMANI OLACAKTIR

Et fiyatlarının düşürülmesinin bir günde gerçekleşebilecek bir olay olmadığını dile getiren Yetkin, ‘Tek başına alınabilecek bir önlem yetersiz kalacak ve sonuçta kaynak kaybından başka bir işe yaramayacak. Sıfır gümrükle et ithalatı gibi geçici önlemler ise hayvancılığımızın ölüm fermanı olacaktır” diye konuştu. İbrahim Yetkin, bu sorunun çözümü için piyasanın kamu kurumları aracılığıyla güçlü bir biçimde denetlenmesinden başka çare olmadığını vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X