Özdal, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nuri Karaca, sık sık et tüketiminde dünya ortalamasının çok altında olduğumuzu söylerdi.
Dün CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın KİT alt komisyonunda Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün 2019-2020 yılı hesaplarının denetim toplantısındaki konuşmasını okudum.
Sarıbal, Türkiye’deki et tüketimini AB ülkeleriyle kıyaslayarak, “Ülkemizde kişi başına kırmızı et tüketimi 12, 13 kilo. Komşumuz AB ülkelerinde bu rakam 40 kilo. Biz et tüketiminde fakiriz” dedi.
Kuşkusuz bu durum tesadüf değil.
Yıllların tarım ve hayvancılık politikasının getirdiği kaçınılmaz sonuç.
Ki zaten Sarıbal da, “ ‘Regüle ediyoruz’ diyorlar. Bir kilo et ile 25 kilo yem alması gereken üretici bir kilo et ile 11 kilo yem alacak seviyeye düştü. Bir çiftçi bir kilo etten 45-50 lira zarar etti. Bugün artık bu durum çekilmez duruma geldi, dolar düştü, yem fiyatları düştü ESK karkas ete 10 lira zam yaptı. Neden 2 ay önce yapmadılar? Yazık değil mi? 100 binlerce süt hayvanı kesime gitti” diyerek, gelinen durumu özetlemiş.
Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın yazısının tamamı için tıklayın…