‘Et fiyatlarındaki artış spekülasyondan ibaret’

Palandöken, her Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarında artış yaşandığını belirterek, “Kırmızı et fiyatlarındaki artış spekülasyondan ibaret. Et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için küçükbaş hayvan üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerekir” ifades

‘Et fiyatlarındaki artış spekülasyondan ibaret’

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, küçük üreticinin desteklenmesi durumunda Kurban Bayramları döneminde fiyat artış ve düşüşlerinin yaşanmayacağını kaydetti. Kurban Bayramı sonrasında et fiyatlarının yeniden düşeceğini savunan Palandöken, spekülatörlere dikkati çekti. Palandöken, 2008-2013 yılları arasında kişi başı et üretiminde yüzde 92 artış olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:

“Ancak üretimin önemli bir kısmı büyük besiciler tarafından gerçekleştirilirken satışların da büyük bir kısmı zincir marketlere kaymış durumda. Etin fiyatının yükselmesi bireysel işletmelerin azalmasından kaynaklanıyor. Fiyat artışında entegre tesisler önemli rol oynuyor. Özellikle yetişme çağındaki gençler ve çocuklarımızın yeterince protein alabilmeleri için kırmızı et tüketimi son derece önemli.

Türkiye’de kişi başına kırmızı et tüketimi 13-15 kilo civarında. Avrupa’da ise bunun 3 katı. ABD’de bu oran çok daha yüksek. Ancak gelir düzeyi daha yüksek olan Avrupa’da karkas etin fiyatı Türkiye’dekinin yarısı kadar. Türkiye’de kırmızı et tüketimini artırmak için et fiyatlarının mutlaka ucuzlaması gerekiyor.”

Geçen yıl tarım sektörüne yapılan desteklerin yüzde 30’unun hayvancılığa ayrıldığını bildiren Palandöken, “Halen 57 milyon hayvan stokumuz bulunuyor. Bunun 15 milyonu büyükbaş, 42 milyonu küçükbaş. Artan fiyat spekülasyonlarının önünde geçebilmek için besilik dana ithalatına ağırlık verilmesi gerekir. En önemlisi hayvancılığa ayrılan destek yüzde 30’ların üzerine çıkarılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X