Et için politika üretme zamanı

Et fiyatlarında yaklaşan Kurban Bayramı ve talep artışı nedeniyle son bir ayda ciddi yükseliş olduğunu belirten BTB Meclis Başkanı Aydın, zammın önüne geçmek için kalıcı hayvancılık politikalarının üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Et için politika üretme zamanı

Kurban Bayramının yaklaşması uzun süredir yüksek olan et fiyatlarını daha da yukarı çekti. Konu ile ilgili açıklama yapan Bursa Ticaret Borsası (BTB) Meclis Başkanı Mehmet Aydın, son bir ayda fiyatların 2 ile 8 lira arasında zamlandığını söyledi. 

Aydın, Türkiye’de yeterli besilik dana olmadığını, ithalatın bu nedenle kısa vadede bir çözüm olmaktan öteye geçemeyeceğini vurguladı. Çözüm noktasında kalıcı hayvancılık politikalarının üretilmesi gerektiğine işaret eden Aydın, “Bunun için yerli besicilerin daha fazla özendirilmesi, daha fazla teşvik edilmesi hatta insanlarımızın tüketim alışkanlıklarının çeşitlendirilmesi gerekiyor ki, ucuz, sağlıklı ve güvenilir et tüketebilelim” dedi.

 

ÜRETİCİ İTHALAT BASKISINDAN KURTARILMALI

2007 yılından beri et ithalatının gündemden düşmediğini ifade eden Aydın, “Bu yıl da yine Kurban Bayramı öncesinde et ithalatı gündemde. Bu durum ülkemizde hayvancılıkla uğraşan üreticimizin sırtında adeta bir kambur gibi. Artık üreticimiz ithalatın bu psikolojik baskısından kurtarılmalıdır” diye konuştu. 

Hayvancılıkla uğraşanların azaldığına dikkat çeken Aydın, hayvan açığının devam ettiğini ve bayram öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih ettiğini kaydetti. Türkiye genelinde bu yılın başında, kesimhanelerde 20 lira olan yağsız dana eti fiyatı temmuz ayı sonu itibariyle 25 liraya çıktığını vurgulayan Aydın, perakende de ise ortalama fiyatların 40 liranın üzerine çıktığını bildirdi.

BİR YILDA YÜZDE 35 ARTIŞ

Sektörün asıl sıkıntısının girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu dile getiren Aydın, uzun vadede hayvan varlığı ve et üretiminin artırılması konusunda yeni politikalara ihtiyaç olduğunu belirtti. Son bir yılda ete yüzde 35 zam geldiğinin altını çizen Aydın, “Karkas et 24 liradan 26,5 liraya, kıyma, 2 lira artarak 38 liraya, dana kuşbaşı 37-38 liradan 44-45 liraya, kuzu kuşbaşı ise 40 liradan 48 liraya çıktı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X