Et ithalatında yeni dönem

Yüksek fiyatı nedeniyle Türkiye’de gündemden hiç düşmeyen kırmızı etle ilgili dikkat çeken yeni adımlar atıldı. Yayımlanan tebliğe göre, artık kemiksiz et de ithal edilebilecek. Bu hamle yerli üreticiyi kızdırdı.

Et ithalatında yeni dönem

Kasaplık canlı hayvan ve karkas etten sonra şimdi de kemiksiz et olarak bilinen lop et ithal edilecek. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’ Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile karkas etin yanı sıra lop et olarak adlandırılan kemiksiz et ithalatına ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Resmi Gazete’nin 7 Ekim 2017 tarihli sayısında yayınlanan tebliğ, Et ve Süt Kurumu ile özel kesimhaneler sağlık ve teknik şartları yerine getirdikten sonra Kontrol Belgesi alarak karkas ve kemiksiz sığır eti ithalatı yapmalarını öngörüyor.

TEBLİĞDE NELER VAR?

-Sığır eti, Bakanlık izinleri almış olan kesimhaneler, et/et ürünleri parçalama ve işleme tesisleri, soğuk hava deposu olan et satış yerleri ile yemek fabrikalarına sahip kişi/kuruluşlar veya bu işletmeler adına ithalat yapacak firmalar tarafından ithal edilir.

-Etler karkas veya kemiksiz et halinde olacak, faturada bu belirtilecek.

-İthal edilecek sığır etleri taze, soğutulmuş veya dondurulmuş olacak.

-Kontrol belgesi alan kişi, kurum veya kuruluşlar, ihracatçı ülkelerdeki işletmelerde denetim ve kontrollerde tüm kolaylıkları sağlayacak.

-Etler, ihracatçı ülkede Gıda, Tarım Bakanlığı elemanlarınca incelenecek.

-İthal edilecek etlere ilişkin şartlar Bakanlıkça belirlenecek.

YERLİ ÜRETİCİ ENDİŞELİ

Karkas etten sonra lop et ithalatının önü açılması üreticileri endişelendiriyor. Uygulamanın yerli üretimi bitireceğini ileri süren üreticiler, ”Lop et ithalatının hem devlet hem de özel sektör tarafından yapılması demek bize ‘üretim yapmayın’ demektir. Üretim bittiği zaman tüketici çok daha pahallıya et almak zorunda kalacak. Çok tehlikeli bir sürece girildi. Üretim biterse yarın paranız olsa dahi et bulamayabilirsiniz” şeklinde görüş belirttiler.

DEPOLAMA KRİTERLERİ DE BELİRLENDİ

İthalatı yapılacak kontrolü ve denetimi tamamlanmış etler kesim, parçalama, paketleme, etiketleme ve yükleme aşamasında aynı depoda farklı zamanlarda veya ayrı depolarda bulundurulacak. İthalatı yapılmayacak etler veya farklı hayvan türlerinin etleri aynı depo veya nakliye aracında tutulamayacak. Her bir kesimhane ve parçalama tesisinde her vardiya için Bakanlıkça en az bir resmi veteriner hekim görevlendirilecek. Söz konusu veteriner hekim tarafından kesimhaneye gelen hayvanların kulak küpeleri ve eşlik eden belgeleri kontrol edilecek. Tüm hayvanların klinik muayeneleri, hayvanların kesimhaneye varışından sonra 24 saat içinde ve kesimden önce en geç 24 saat içinde gerçekleştirilecek. Veteriner hekim herhangi bir zamanda muayene yapılmasına karar verebilecek. Şüpheli hayvanların kesimine izin verilmeyecek. Karkaslar ve eşlik eden sakatat, kesimden sonra vakit kaybetmeden kesim sonrası muayeneye tabi tutulacak. Veteriner hekim tarafından kesim, parçalama, paketleme ve yükleme esnasındaki sıcaklık şartları kontrol edilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X