Et tüketimini artırmalıyız

Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın et fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Et tüketimini artırmalıyız

Palandöken, yazılı açıklamasında, et sektörünün 8 yıldır sıkıntı yaşadığını, bu durumun hayvanların besi süresinin uzaması sebebiyle yağlanma oranındaki artış ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtti.

Et üretiminin artırılması gerektiğini ifade eden Palandöken, ”70’li yıllarda ortalama çalışan geliriyle 100 kilogram kırmızı et alınabilirken günümüzde bu rakam 15 kilograma kadar düştü. Yılda 30 milyon turist ağırladığımızı da göz önünde bulundurursak önümüzdeki 5 yılın sonunda en az 2,5 milyon ton kırmızı et üretimine ulaşmamız gerekiyor” dedi.

Küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın et fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Palandöken, besi sürelerinin uzadığını kaydetti.

Ortalama 8 aylık besi süresini doldurmamış hayvanların kesilmediğini hatırlatan Palandöken, ”Besi süresi uzadıkça hayvanların yağ oranı artıyor. ABD ve Avrupa Birliği’nde bulunan et derecelendirme sistemine göre hayvanlarımızın eti yağlı statüsünde olup kalite bazında gerilemeye başlıyor” diye konuştu.

Türkiye Kasaplar ve Besiciler Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da, etteki KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X