Et üretimi 250 bin tona çıkarsa ithalat olmayacak

Türkiye’de 42 milyon küçükbaş hayvandan 113 bin ton et üretildiğini kaydeden Bakan Çelik, söz konusu üretimin 250 bin olması halinde et ithal edilmeyeceğini dile getirdi.

Et üretimi 250 bin tona çıkarsa ithalat olmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et üretiminin 250 bin tona çıkmasıyla ithalatın önüne geçilebileceğini söyledi.

Çelik, Şanlıurfa Koyun Keçi Islah Birliği İstişare Toplantısında yetiştiricilerle bir araya geldi. Buradaki konuşmasında Türkiye’de 42 milyon küçükbaş hayvan bulunduğunu ve bu hayvanlardan 113 bin ton et üretildiğini belirten Çelik, ”Küçükbaş hayvandan eğer 250 bin ton et elde etsek Türkiye’nin et ihtiyacı olmayacak, dışarıdan hayvan, et ithal etmeyecek” dedi. Bu kapsamda Şanlıurfalı üreticilere büyük görev düştüğünü ifade eden Çelik, Şanlıurfa’ya 2 milyon küçükbaş hayvan sayısının yakışmadığını, bunun 5-10 milyon olması gerektiğini, kentin coğrafyası ve arazisinin buna uygun olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, Türkiye’de kayıt dışı hayvancılığın yüzde 30’larda olduğunu ve bu konudaki bütün cezaları kaldırdıklarını hatırlatarak, yetiştiricilerden bütün küçükbaş hayvanlarını kayıt altına almalarını istedi.

470 BİN HAYVAN KAYDA GİRDİ

Hayvanların küpelenmesiyle sorunların ortadan kalkacağına dikkati çeken Çelik, ”Bütün anlaşmaları yaptık. Şimdi bütün hayvanların küpelenmesi dönemine geldik. Bir tek hayvan bile küpesiz kalmayacak. Geçmişe ait bütün cezalar affedilmiştir bunu bilmenizi istiyorum. Destek almak için, kayıt altına alım için süre istediniz verdik. Türkiye’de yaklaşık 470 bin hayvan kayda girdi, destek için. Destekten yoksun kalmayacaklar inşallah. SOYBİS sistemini, küpeleme yetkisini birliklere verdik. İnşallah yıl sonuna kadar küpelemeyi bitireceğiz ve TÜRKVET sistemine bunu kayıt edecekler ve kayıt dışılık olmayacak” diye konuştu. Çelik, 26 ilde damızlık koyun ve keçi ile ilgili merkezler kurduklarını, böylece ırkı, cinsi belli olan sağlıklı hayvanlar yetiştirileceğini ve yetiştiricilere hibe desteği verileceğini kaydetti.

BU MEMLEKET MESELESİ

Yaklaşan referandum ile ilgili de konuşan Çelik, Türkiye’yi kuşatma altına almak isteyenlere karşı, birlik beraberliğin oluştuğu bir dönemden geçildiğini dile getirdi. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin güçlü bir devlet olduğunun altını çizen Bakan Çelik, Türkiye’nin bir sistem değişikliğine gittiğini belirtti. Faruk Çelik, ”Devletin çatısındaki çatışmayı ortadan kaldıran bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Başbakan ile cumhurbaşkanlarının kavga yaptığı bir dönemden Türkiye’yi çıkaracak bir sistem değişikliğini önümüzdeki pazar gerçekleştirme imkanı, fırsatı önümüze gelmiş bulunuyor. Bu mesele memleket meselesidir, birlik meselesidir, kardeşlik meselesidir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X