Ette çözüm keçi ve koyun

Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Bakan Arzu ile bir araya geldi. Et fiyatlarının gündeme geldiği toplantıda, ‘geleneksel lezzetimiz’ olarak nitelendirilen koyun ve keçi etinin tüketiminin artması gerektiği vurgulandı.

Ette çözüm keçi ve koyun

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulunun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu’ya ziyarette bulunduğu, kırmızı ette yerli üretimin desteklenmesi ve piyasada istikrarın sağlanmasına dair çözüm yollarının masaya yatırıldığı bildirildi.

UKON’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Konsey adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üye Özer Türer ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bılıkçı, Bakan Arzu’yu ziyaret etti. Toplantıya ayrıca Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Kasım Piral, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü Çevre ve Altyapı Daire Başkanı Ramazan Koçak katıldı.

OLUMLU GELİŞMELER YOLDA

Ahmet Hacıince, üretici ve sanayicinin sürdürülebilir üretim yaparken tüketicinin de uygun fiyata et tüketebilmesinin Konseyin en önemli amacı olduğunu belirterek, yerli üretimin artırılmasında Bakanlığın destekçisi olduklarını ifade etti. Kurban Bayramı öncesi yükselen et fiyatlarına Bakanlık ve ESK tarafından zamanında müdahale edildiğinin altını çizen Hacıince, atılan bu adımlar ile birlikte piyasada istikrarın sağlanması konusunda olumlu gelişmeler yaşanacağını kaydetti.

BESLENME ALIŞKANLIĞI

Fazlı Yalçındağ, 1990’lı yıllara kadar koyun ve keçi etinin yüzde 80’i geçen oranlarda kırmızı et ihtiyacını karşıladığını hatırlatırken, Türkiye’deki beslenme alışkanlığının önceki yıllardan itibaren koyun ve keçi etinden dana etine kaymasının da fiyat artışında etkili olduğunu bildirdi.

AVRUPA AÇIĞI DOMUZLA KAPATIYOR

UKON Muhasip üyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Türkiye mera haritasının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu ileri sürdü. Bakanlığın verdiği destekler ile hayvancılıkta büyük bir hareketlenme olduğuna dikkati çeken Türer, şunları kaydetti: 

”Küçükbaş hayvancılığın yüzde 95’i doğal meralarda beslenen sertifikasız organik diyebileceğimiz şekilde gerçekleştiriliyor. Avrupa’da genel kırmızı et tüketiminin yüzde 60’ı domuz etinden karşılanmakta. Ülkemizde kırmızı et ihtiyacının karşılanması için domuza alternatif olacak ürün, geleneksel lezzetimiz koyun ve keçi etidir. Hayvan ithalatının ülke gündeminden çıkması için küçükbaş hayvan eti tüketiminin mutlaka artması gerek. Küçükbaş hayvancılık geliştikçe büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X