AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ile Borsa İstanbul işbirliğinde dün UİB Konferans Salonu’nda ‘Döviz kuru riski nasıl yönetilir’ konulu seminer gerçekleştirildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Denetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova burada yaptığı konuşmada, son bir yıldır döviz konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, ”Bugünlerde gündemde ‘kara cuma’ var. Benim hiç unutamadığım bir ‘kara cuma’ var; 10 Ağustos. Ekranlardan dövizin basamak basamak saniye saniye yükselişini hepimiz şaşkınlık içinde izledik.Oysa yapılacak bir çok şeyler var” dedi.
BERTARAF ETMEK MÜMKÜN
Borsa İstanbul AŞ Türev Piyasalar Direktörlüğü’nden Evren Arık da, Borsa ve sermaye piyasalarının esasen reel sektörün ihtiyaçlarını çözmek için var olduğunu belirtti. Vadeli piyasaların sadece dövizle sınırlı olmadığının altını çizen Arık, ‘’Hisse senetleri, endeks, altın, pamuk ve buğday emtia, elektrik… Sadece dövizde ve dolarda değil bu ürünlerin hepsinde riskinizi yönetmeniz, riski bertaraf etmeniz mümkün” diye konuştu. AK Yatırım Menkul Değerler AŞ Uluslararası Piyasalar Müdürü Berk Dinçtürk ise aralık ayında Fed’in 25 baz puanlık faiz artışına piyasaların kesin gözüyle baktığını savundu. Dünyada Euro krizi beklendiğine işaret eden Dinçtürk, Avrupa’da büyümenin yavaşlayacağını ifade etti.
PERAKENDEDE SIKINTI KAPIDA
Tacirler Yatırım Menkul Değerler AŞ Hazine ve Türev Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akyol, inşaat sektöründe daralma ve kapasite kullanımında düşüş görüldüğüne dikkati çekti. İhracatçılarda da bu süreç içerisinde kur artışı dolayısıyla maliyet oluştuğunu dile getiren Akyol, ‘’Kurun bir yere gelmesi birilerini mutlu ediyor olabilir ama bir gün inip bir gün çıkması ne ithalatçıyı ne de ihracatçıyı mutlu eder” ifadelerini kullandı.
Ağustos ayında tatil rehavetiyle kur olaylarının tam kavranamadığına vurgu yapan Akyol şöyle devam etti: ‘’Eylüle gelince gerçek tabloyu gördük. Satın alma gücünde de kayıplar oluştu. Son 15-16 yıldır lüks yaşamayı öğrendik. Yine kimse dışarıda yemek yemekten ya da çocuğundan kısmayacaktır ama satın alma gücü kaybından dolayı giyim kuşamdan ve perakende alımdan kısacaklardır. Perakende sektöründe 6 ay ila 1 yıl sıkıntılı bir süreç olacakmış gibi görünüyor.”