Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Kısaca… EYT olarak adlandırılan emeklilikte yaşa takılanlar çalışma yaşamında tam bir adaletsizlik olarak uzun süredir gündemdeydi.
Sonunda…
Hükümet adım attı ve hazırlanan yasa TBMM’ye geldi. Hafta içinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasanın salı günü de TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.
Doğal olarak…
Yaşa takılan çalışanlar emekli olabilmek için sabırsızlıkla bekliyorlar.
İşte…
Bu yasanın Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, iş dünyası görüşlerini öğrenmek için davet edilenler arasında TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel de vardı.
Aynı zamanda…
DOSABSİAD Başkanı olarak önemli çalışmalara imza atan Bursalı genç sanayici Nilüfer Çevikel, yasayla ilgili iş dünyası düşüncelerini aktarırken, öncelikle sanayide oluşan kaygıya dikkat çekti.
Sözlerine…
“Benim siyasi kişiliğim yok” diyerek başlayıp şunu söyledi:
“Maalesef yeteri kadar kalifiye eleman yok. Bu nedenle EYT ile insanların emekli olup çalışmaktan vazgeçmeleri aslında tedirginliğimizdi. Çünkü, çalışanın en etkin ve tecrübeli olduğu zaman 40-55 yaş arası. Onun için tedirginliğimiz oldu.”
Ardından…
İş dünyasına verilen desteğe teşekkür etti ve şuna dikkat çekti:
“Dünyanın öbür ucundaki ülkelerle rekabet ediyoruz. En büyük sorunumuz da kayıt dışı. Hammadde ve enerji maliyetlerine karşın dünyayla rekabet ederken bir de kayıt dışının söz konusu olması bizi yoruyor.”
Sonra da…
Yüzde 5’lik prim desteğinin işveren açısından önemi yanında, çalışanlara katkısının da vicdani yönden herkesi mutlu edeceğini ifade etti.
Bu noktada…
“Cezalandırmak yerine teşvik yoluna gidilebilir” dedi ve devrim gibi önerisini açıkladı:
“Son 1 yıl ya da 6 ayda hiç eleman çıkarmamış, istihdamını aynen devam ettirmiş firmalara biraz daha teşvik indirimi olabilir. Bu destek, kadın işçi ya da genç işçi çalıştıranlara da uygulanabilir.”
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…