Eyvah, çocuğa yakalandık!

Cinsel birliktelik sırasında çocuklarına yakalanan anne babaların sayısı bir hayli fazla. Peki, böyle bir durumda nasıl davranmak gerekiyor?

Eyvah, çocuğa yakalandık!

Çocuğun, gördüğü manzara karşısında kendi yaşıyla doğru orantılı olarak bir takım yargılara kapılmasının normal olduğunu söyleyen Psikolog Serap Duygulu, konuyla ilgili şu bilgileri veriyor:

Gördüğü manzara ve ilişkinin ne kadarını gördüğü çok önemlidir. Çocuk, özellikle de yaşı küçükse, ilk olarak düşündüğü şey anne ve babasının arasında bir şiddet yaşandığı yönündedir ki bundan ciddi olarak etkilenir. Özellikle ailede, cinsellik rahat konuşulan bir konu değilse ve bu konuda çocuk, sorularına sağlıklı yanıtlar alamamışsa, karşı karşıya kaldığı durum onda sarsıcı bir etki yaratır.

NASIL BİR AÇIKLAMA YAPILMALIDIR?

Küçük yaştaki çocuklar, durumun çok farkında olmayabilirler ama büyük yaştaki çocuklar için mutlaka açıklama yapmak gerekir. Böyle bir durumda çocuğunuza;

Birlikte uyuduğunuzu

Birbirinize sarılıp yattığınızı

Birbirinizi kucaklayıp öptüğünüzü

Bazen soyunarak yatmak istediğinizi ve bu şekilde kucaklaşarak uyuyabileceğinizi 

Ancak bunu sadece anne ve babaların yapabileceğini anlatabilirsiniz.

ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Çocuğunuzun mutlaka ayrı odada yatmasını sağlayarak

Küçük yaşlardan itibaren yatak odanıza girmemesi gerektiğini öğreterek

Önce onun mahremiyetine saygı göstererek

Cinsellikle ilgili soru sormaya başladığı ilk andan itibaren ona, yaşına uygun bir şekilde doğru bilgiler vererek

 

Çocuğunuzun yanında ve gereksiz yere cinsel konuları konuşmayarak Sorduğu soruları, “ayıp ya da yasak’ karşılığıyla geçiştirmeye çalışmayarak ilk önlemleri alabilirsiniz.

Çocukların her zaman meraklı olabilecekleri unutulmamalıdır. Küçük ya da büyük bütün çocuklar açısından anne ve babasının cinsel hayatına tanık olmak hoş olmayan bir durumdur ve maalesef çocuklar bu tanıklıktan çok etkilenirler. Yaşanan olayı önemsemezseniz, olumsuz pek çok duyguyla birlikte, kalıcı psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir.

Çocuklar, çok küçükken bile onlara bazı kuralları öğretmek, olası sorunlar ortaya çıkmadan yok edecektir:

Anne babanın odasına izin almadan girmemek

Tuvalette ya da banyoda birisi varken girmemek

Giyinirken veya soyunurken insanları rahatsız etmemek, onları izlememek

Kendi vücuduna, başkalarının dokunmasına izin vermemek.

Burada sadece anne babanın, yardım amaçlı dokunmalarını iyi ayırt etmesi gerekir. Bunun tanımı doğru yapılmalı, mesaj doğru verilmelidir. Bu tip kurallar çocuğun kendi sınırlarını çizmesini sağladığı gibi başkalarının sınırlarına da saygı göstermesini öğretir ancak yine de en iyi önlem, böyle olumsuzluklar yaşanmadan dikkatli olmaktır. Anne baba olmak, ciddi bir sorumluluktur ve bu sorumluluk gereği davranışlarınıza, özel hayatınıza ve çocuklarınızla olan ilişkilerinize azami ölçüde dikkat göstermek zorundasınız.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X