‘Faiz artırmak rekabet değildir’

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem, bankaların faiz artırmasının rekabet değil piyasanın dayatması olduğunu söyledi.

‘Faiz artırmak rekabet değildir’

Ertem, NTV’de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bankaların mevduat yarışında faizleri yükseltmesinin çok önemli bir sorun olduğunu belirten Ertem, ”Bununla ilgili tabii ki Başbakan’ın dediği gibi önlemler düşünülüyor. Faiz yarışı kimsenin hoşuna gitmeyen bir durum. Bu aslında rekabet değildir, oligopol piyasanın dayatmasıdır ve Rekabet Kurumu’nun alanıdır. Kurum tekrar buraya bakabilir” dedi. Yurtdışından yeni bir finansal mimari ile döviz açık pozisyon yaratmayacak girişlerin sağlanabileceğini ifade eden Ertem, ”Ama bunlar hep piyasa dostu, normal işleyişini bozmayacak, yasaklarla değil özellikle mali piyasaları daha derinleştirecek yöntem ve araçlar olabilir” ifadelerini kullandı.

REFORM GEREKİYOR

Banka sisteminde önemli reformlar gerektiğine dikkat çeken Ertem,  Hazine’nin borçlanma nedenlerine biraz daha bakmak gerektiğini dile getirdi. Hazine’nin iç borçlanması faizlerinin yükseltici bir dinamik olduğunu belirten Ertem, ”Burada daha sağlıklı, daha uzun vadeli, buna bağlı olarak daha düşük faizli ama döviz açık pozisyon yaratmayacak yeni finansal mimariler geliştirmek gerek” diye konuştu. Ertem, ayrıca, Varlık Fonu’nun önümüzdeki günlerde daha sıkı çalışmaya başlayacağını, üç yıllık stratejisi yayınlandıktan sonra bütün piyasada çok etkin oyuncu bir oyuncu olacağını kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X