‘Faiz yarışı istemiyoruz’

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin mevduat faizlerinin düşürülmesine yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine, bir faiz yarışının olmasını istemediklerini ifade ederek, kr

‘Faiz yarışı istemiyoruz’

Son aylardaki konut kredilerindeki faiz düşüşünün konut kredilerine talep getirdiğini belirten Akben şöyle devam etti: ”Mevduat faizleri konusundan önceki ay da bahsettik. Sayın Bakanımızın bahsettiği konuda hassasız. Bankalarımız da bunda son tablolarda gördüğümüz kadarıyla hassasiyet gösteriyor. Bilhassa büyük mevduat sahipleri, kurumlar var. Esas para sahibi tarafların da bu konuda ülke menfaatine hareket etmeleri gerekiyor. Bu sadece bizim temennimiz ile bankaların yaklaşımıyla olacak şey de değil. Para sahiplerinin de bu konuda daha duyarlı olmaları, ülkemizin zor günlerinde ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor. İnşallah bunu da sağlayacağız ve son aldığımız rakamlara bakıldığında onda da aşağı doğru yön var.”

‘Yurt dışından yeni yatırım talepleri var’

Mehmet Ali Akben, İslami finansal ürünlerde nasıl bir büyüme beklediğine yönelik soru üzerine de, 2023 için yüzde 15 hedefleri bulunduğunu hatırlatarak, bu hedefin bu hızda biraz güç olduğunu söyledi.

Akben, sözlerini şöyle tamamladı:

“Açılışını yaptığımız endeks ürünlerinin çoğaltılması gerekiyor. Bu alanda Vakıf Katılım’ın Vakıfbank’taki hisselerinin oraya devri ile ilgili çalışmamız var. Bu sektörün büyütülmesi gerekiyor. Yatırımların gelmesi gerekiyor. Devlet kanalı, özel teşebbüslerin de buna gayret etmesi gerekiyor. Tabii ki kolay değil, mühim olan da zoru başarmak. Bunu yapmak için arkadaşlarımız sektörümüz çalışacaklar. Artık ona da takdir diyelim. Ülkemizin demografik nüfus yapısına, insanların İslami hassasiyetlerine, yaşantı biçimine baktığımızda bu sektör için Türkiye’deki yüzde 5’lik pay az. Bunun hepimizin düşünmesi lazım. Bu sadece bankacıların düşüneceği şeyler değil. Bu alana yatırım yapan mevduat sahiplerinden tutun kredi kullananlara kadar bu sektörü büyütecek kişiler bu ülkede yaşayan insanlar. Yurt dışından da yeni yatırım talepleri de var. Bu rayına girerse sektörün büyüyeceğine umutluyuz. Bu yüzde 5’lik pay Türkiye’ye yakışmıyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X