Faizde 8’inci indirim beklentisi

Ekonomistler, bugün gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz koridorunun üst bandı ve zorunlu karşılık oranlarında indirim öngörüyor.

Faizde 8’inci indirim beklentisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 PPK toplantısında, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandını) 250 baz puan indirerek yüzde 10,75’ten 8,25’e çekti. Faiz koridorunun üst bandının yüzde 8,25’ten yüzde 8,0’e düşürüleceğini öngören ekonomistler, zorunlu karşılıklarda da indirim yapılabileceği beklentisi taşıyor. Kurul, geçen ayki faiz toplantısında, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 8,50’den yüzde 8,25’e indirmişti.

25 BAZ PUAN OLABİLİR

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, yaptığı açıklamada, küresel risk iştahındaki zayıflık, jeopolitik gelişmeler ve büyümeye dair artan aşağı yönlü riskler nedeniyle piyasa beklentilerine paralel olarak TCMB’nin gecelik borç verme faizini 25 baz puan daha indireceğini tahmin ettiğini söyledi. Sözer, kredilerdeki zayıf seyir ve mevduat getirilerindeki stabilizasyon nedeniyle Merkez Bankasının olası faiz indiriminin büyümede ihtiyaç duyulan desteği vermeyebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: ”Bunun yerine faiz dışı araçlar aracılığıyla yapılacak agresif teşvik tedbirlerinin daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, dolar/TL, psikolojik ve teknik açıdan önemli olarak değerlendirilen 3,10 seviyesinin üzerinde kaldığı müddetçe TCMB de faiz indirimine ara vermeyi tercih edebilir. TCMB’nin kararı kadar, TL’nin son dönemdeki değer kaybını nasıl değerlendireceği de finansal piyasalar açısından kritik olacak.”

ÇİFT YÖNLÜ ALGI

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, serbest piyasa ekonomisini benimsemiş ülkelerde yürütülen politikaların ‘çift yönlü’ uygulanmasına dikkat edildiğini, karar vericilerin elinde otorite yetkisi bulunmasına karşın serbest piyasada ekonomi paydaşlarının fiyatları etkileme gücüne sahip olduğunu anlattı. Türkiye’de de faizlerin Mayıs 2014’ten bu yana aşağı yönde hareket ettiğini hatırlatan Yılmaz, şu görüşleri dile getirdi: ”Fed’in geçtiğimiz aralık ayında faiz artırmasının ardından bu yıl artık TCMB’nin sadeleşme sürecine girmesi öncesinde koridor esnekliği piyasaya ‘çift yönlü’ mesaj vermekteydi. Ancak sadeleşme ile birlikte piyasada ‘tek yönlü’ algı ortaya çıktı. Bunun sonucu olarak dolar/TL’de son dönemde 3,11 seviyesine doğru hızlı değer kayıpları gözlemledik. Sadeleşmenin ilan edildiği 2015 Ağustos’u sonrasında ‘çift yönlü’ algı TL’nin istikrarlı seyretmesini sağlamıştı. Şimdi Türkiye’de ekonomi yönetiminin ‘çift yönlü’ algı oluşturmaya başladığını gözlemliyoruz. Bugünkü PPK’da da TCMB’nin bahsettiğimiz yönde bir karar almasını ve bunu metne dökmesini bekleriz.”

OYNAKLIKLARA RAĞMEN PAS GEÇMEZ

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Merkez Bankasının, piyasada artan oynaklıklara rağmen bu toplantıyı pas geçmeme eğiliminde olabileceğini, 25 baz puan ile faiz koridorunun üst bandında indirime devam edebileceğini, ancak kur üzerindeki stresi azaltmak için indirimin şu aşamada sona geldiği yönündeki bir sinyal ile kararın etkisinin dengelenmeye çalışılabileceğini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X