‘Fakir Afrika’nın kupası da para etmedi

2015 Afrika Uluslar Kupası’nda takımlara toplam 10 milyon dolar para ödülü dağıtılırken, 2014 FIFA Dünya Kupası’ndaki toplam ödül 576 milyon dolar, EURO 2012’de ülkelerin kazandığı para ise 196 milyon avro oldu.

‘Fakir Afrika’nın kupası da para etmedi

Ekvator Ginesi evsahipliğinde düzenlenen 2015 Afrika Uluslar Kupası’nın şampiyonunun aldığı para ödülü, milli takım organizasyonları göz önüne alındığında şampiyon Almanya’ya 35 milyon doların verildiği 2014 FIFA Dünya Kupası ve şampiyon İspanya’nın 23 milyon avro ile ödüllendirildiği 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın (EURO 2012) çok gerisinde kaldı.

Şampiyonun aldığı para, Dünya Kupası’na katılım bedeliyle eşit

Afrika Uluslar Kupası’nda tarihinde ikinci kez şampiyonluk yaşayan Fildişi Sahili, 2014 FIFA Dünya Kupası’na katılan ülkelerle eşit değerde para ödülü kazandı.

Dünya Kupası’na katılan 32 ülke, Afrika Uluslar Kupası şampiyonu gibi 1 milyon 500’er bin dolar ile ödüllendirildi.

Dünya Kupası servet dağıttı

Başarı primlerinin yanı sıra kulüp takımlarına ödenen para ve sigorta primleriyle birlikte Dünya Kupası’nda dağıtılan toplam para ödülü, 576 milyon dolar oldu.

Ülkelerin katılım payı olarak 1 milyon 500’er bin dolar aldığı Dünya Kupası’nda, gruptan çıkanlara 8’er milyon, ikinci tura kalanlara 9’ar milyon, çeyrek final görenlere 14’er milyon, turnuva dördüncüsüne 20 milyon, üçüncü takıma 22 milyon, finaliste 25 milyon, şampiyona ise 35 milyon dolar verildi.

EURO 2012’ye katılmak, Afrika şampiyonluğundan değerli

Polonya ile Ukrayna’nın ortaklaşa düzenlediği EURO 2012’ye katılan ülkeler, Afrika Uluslar Kupası’nda dağıtılan toplam paraya yakın bir miktarı kasalarına koydu.

EURO 2012’de takımlara katılım bedeli olarak 8’er milyon avro verildi, Afrika Uluslar Kupası’nda yer alan 16 takıma ise toplam 10 milyon dolar para ödülü dağıtıldı.

Avrupa Şampiyonası milyonlar dağıttı

EURO 2012’de zafere ulaşan İspanya Milli Takımı, turnuva sonunda para ödülü olarak toplam 23 milyon avro kazandı.

Katılım payının 8’er milyon avro olarak belirlendiği EURO 2012’de toplam 196 milyon avro dağıtıldı. Turnuvada grupta alınan beraberlikler için 500’er bin, galibiyetler için 1’er milyon avro dağıtıldı. Grup üçüncülerinin 1’er milyon avro daha kazandığı kupada, çeyrek finalistler 2’şer milyon, yarı finale kalanlar 3’er milyon avro elde etti. Finale yükselen takımın 4,5 milyon avro daha aldığı turnuvada, şampiyonluk primi olarak 7,5 milyon avro verildi.

Afrika Uluslar Kupası’nda para dağılımı

Afrika Uluslar Kupası’nda verilen para ödüllerinin, turnuvada mücadele eden takımların masraflarını dahi karşılamaması, futbolcuların ve federasyonların tepkisini çekerek yıllar boyunca tartışma konusu oldu.

Kupanın Avrupa futbol sezonunun ortalarında oynanması, çoğu zaman takımların Afrikalı oyuncularını turnuvaya göndermeye sıcak bakmamasına yol açtı. Son olarak West Ham United, sakat olduğu gerekçesiyle Senegalli Diafra Sakho’yu milli takıma göndermedi. West Ham United daha sonra Sakho’nun sakatlığına rağmen kulüp maçında forma giymesi nedeniyle FIFA tarafından 100 bin frank para cezasına çarptırıldı.

Toplam 10 milyon dolar para ödülünün dağıtıldığı ve şampiyon takımın 1,5 milyon dolar aldığı Afrika Uluslar Kupası’nda, finaliste 1 milyon, yarı finalistlere 750’şer bin dolar, çeyrek finale kalanlara 600’er bin dolar, gruplarını üçüncü tamamlayanlara 500’er bin dolar, grup dördüncülerine ise 400’er bin dolar verildi.

CAF’ın para cezaları el yakıyor

Afrika Uluslar Kupası’nda dağıtılan para ödülünü düşük tutan CAF, buna karşın rekor düzeyde kestiği para cezalarıyla dikkati çekti.

CAF son olarak, Ebola salgını nedeniyle 2015 Afrika Uluslar Kupası’na evsahipliği yapmayı reddeden Fas’ı 2017 ve 2019 yılındaki turnuvalardan men ederek, ülke futbol federasyonunu yaklaşık 9 milyon avro para cezası ödemeye mahkum etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X