Engin Özpınar
Engin Özpınar

Farklı bir açıdan ABD ve İran arasındaki “drone” olayı

ABD’yle İran arasındaki şu “drone” olayı bir deneme, bir sınama eylemine benziyor daha çok.

Yoksa Pentagon, RQ-4 Global Hawk tipi yüksek irtifa insansız hava aracıyla İran’ın hava sahasını neden ihlal etmiş olsun ki?

Bu eylemin ardından ABD, İran’la savaşın zorluklarını düşünmeye başlamış olmalı.

Tamam, Pentagon’un insansız hava aracı mükemmeldir belki ama İran’ın füzeleri de çok etkili.

Füzeler, orta irtifalı hava hedeflerini imha etmek için tasarlanmış.

75 kilometre menzildeki 4 ayrı hedefi eş zamanlı olarak yok edebiliyor.

Üstelik tamamen kendi yapımları…

Öyle anlaşılıyor ki, İranlı yetkililerin Devrim Muhafızları’nın Hava-Uzay kuvvetlerinden söz etmelerini ABD ve İsrail’in bundan böyle daha da ciddiye almaları gerekecek.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, olayı öğrenir öğrenmez Pentagon’un İran’ı vurma planına hemen onay vermesi ama ardından hemen onayını geri çekmesi ve yine hemen “İran’la savaşmak istemiyoruz, konuşmak istiyoruz” diyerek açıklama yapması da hiç normal bir şey değil.

Ancak, Trump’ta normal ve anormal sürekli olarak karışıyor. Beklenmedik bir anda Trump abuk subuk önerilerle ortaya çıkıyor.

ABD Başkanı’nın bu durumu dünya için büyük tehlike…

Ancak, New York Times’ın haberinden öğreniyoruz ki, Trump’ın anormalliklerini kontrol eden bir güç var Washington’da. Ve o gücü Amerikan askeri ve diplomatik yetkilileri oluşturuyor.

 

Nükleer silahlı iki dev Çin ve Rusya, İran’ı destekliyor

 

Çin’in enerji ithalatında en önemli kaynak ülkesi İran. Yalnız o kadar da değil. Kuşak ve Yol planında da İran var. ABD’nin İran’a yönelik saldırı hazırlıklarında en büyük etkenlerin başında Tahran-Pekin işbirliği geliyor.

ABD’yi asıl korkutan da bu durum. Washington, ne yaparım da Çin’in İran’dan enerji satın almasının önünü keserim, derdinde. Tabii Çin de bunun farkında.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang’ın ağzından dün tepkisini gösterdi Pekin yönetimi. Buna göre, Amerika nükleer sorundan dolayı İran’a uyguladığı baskıyı durdurmalıydı.

Lu Kang, “Çin, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’na (KOEP) taraf tüm ülkelerden anlaşmada kalmalarını ve gerginliği artıran uygulamalardan kaçınmalarını istiyor” dedi.

Bilindiği gibi Rusya da İran’ı destekliyor. Demek oluyor ki, nükleer silahlara sahip iki dev ülke Çin ve Rusya ABD’ye karşı İran’ın yanındalar. Bu durumda, Trump’ın ABD’sinin “İran” denildiğinde çok iyi düşünmesi gerekir.

 

İHA’yı vurdu asker taşıyan ABD uçağına saldırmadı

 

İran Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı General Emir Ali Hacızade, ABD’nin casus İHA’sının vurulduğu sırada 35 Amerikalı askeri taşıyan bir ABD uçağının da savunma menzili içinde bulunduğunu, ancak ona füze fırlatılmadığını açıkladı.

General Hacızade ayrıca İHA’nın da düşürülmeden 10 dakika önce Pentagon’un uyarıldığını bildirdi.

İHA’ya yönelik en son uyarının yerel saate göre 3.55’te yapıldığını belirten İranlı komutan vurulma saatinin 4.05 olduğunu söyledi.

General Hacızade, Amerikalıların İran’ın uyarılarını umursamadıklarını öne sürdü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X