Fasulyenin yerini şeker pancarı alıyor

Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime başlaması kararının ardından Yenişehir ovasında üretimin şeker pancarına kaydığı belirtildi. En belirgin azalmanın, yüzde 30’la taze fasulyede gerçekleştiği bildirildi.

Fasulyenin yerini şeker pancarı alıyor

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Susurluk Şeker Fabrikası’nın tekrar üretime başlaması kararının ardından, çiftçiyle sözleşme yapılmasının ilk yansımasının taze fasulye ürününde görüldüğünü bildirdi.

Şeker pancarına yönelişle birlikte bu yıl taze fasulye ekilen alanların azaldığını ifade eden Aktaş, ‘Beklenen azalma ilk önce taze fasulyede görüldü. Geçen yıl 10 bin dönümü aşkın alana fasulye ekimi yapılırken, bu yıl fasulye ekimi yapılan alan 7 bin dönümde kaldı. Geçen yıl 1 TL’ye satılan taze fasulyenin fiyatının, bu yıl üretimin azalmasıyla 2 TL’den aşağıya inmeyeceğini tahmin ediyoruz’ diye konuştu.

Geçen yıl 4 bin 500 dönüme ekilen pancardan 50 bin ton ürün alındığını hatırlatan Aktaş, bu yıl 8 bin dönüm alana ekim yapıldığını ve 85 bin ton rekolte beklendiğini kaydetti. Aktaş, ‘Ekilebilir tarım alanlarının bir bölümünün pancara ayrılması, birçok sebzede üretim fazlalığının önüne geçecek. Pancar ekimlerinin gelecek yıllarda daha da artmasını bekliyoruz’ dedi.

İLK HASAT HAZIRLIĞI…

Öte yandan 2 ay önce tarlalarına bezelye ekerek yeni sezona başlayan Yenişehirli çiftçiler, haziran ayında sezonun ilk ürün satışını da yapmaya hazırlanıyor. Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, 10 bin dönüm alana ekimi yapılan bezelyelerin 2 hafta sonra kiloyla, haziranın ilk haftasından itibaren toptan satışına başlanacağını belirtti. Çiftçinin 1 dönüm bezelye tarlasına tohum, gübre, mazot ve işçilik giderleri olarak yaklaşık bin TL harcama yaptığına dikkat çeken Aktaş, bu maliyetin altında satış yapılması durumunda çiftçinin para kazanamayacağını vurguladı. Geçen yıl ürünün tüccara tarlada toptan satışının 800 ile bin TL arasında değişen fiyatlardan gerçekleştiğini belirten Aktaş, bu yıl ürünün tarlada toptan satış fiyatının bin TL’nin altına inmesi halinde çiftçinin zarar edeceğini söyledi. Aktaş, “En az bin 500 TL’lik bir satış fiyatı oluşmalı. Bezelyenin kiloyla satış fiyatının ise kilo başına en az 1,5 TL olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

ÜRÜNLERDE OLUMSUZLUK YOK…

İlkbahar yağışları sayesinde bezelyede rekolte ve verim artışı beklediklerini ifade eden Aktaş, geçen yıl dönümden 800 kilo ile bin 200 kilo ürün alındığını, bu yıl ise dönümden bin 500 kilo ile bin 700 kilo arasında ürün beklediklerini söyledi. Yenişehir’de hasat sezonunun ekim ayına değin sürdüğünü dile getiren Aktaş, “Bugünkü hava koşullarına göre, tüm ürünlerde herhangi bir olumsuz etki görünmüyor. Yağış ve sıcaklıkların mevsim normallerinde sürmesini umut ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X