Fatih’in eseri Türkiye’nin ilk ‘yaşayan kalesi’ olacak

Fatih Sultan Mehmet’in Çanakkale Boğazı’nın iki yakasına yaptığı kalelerden biri olan Kilitbahir Kalesi, Türkiye’nin ilk ‘yaşayan kalesi’ olacak.

Fatih’in eseri Türkiye’nin ilk ‘yaşayan kalesi’ olacak

İstanbul’un kuşatılması sırasında Fatih Sultan Mehmet tarafından Papalık Donanması’nın Doğu Roma İmparatorluğuna yardım etmesini önlemek amacıyla 1452’de yaptırılan Kilitbahir Kalesi restorasyonu tamamlanma aşamasında. 2011’de başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanınca kale, Türkiye’nin yaşayan ilk kalesi olacak.

TARİHSEL TASARIM…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, kuş bakışı görüntüsü üç yapraklı yonca şeklindeki 7 katlı kale, düzgün kesme taşlar ve yığma moloz ile şekillendirildi. 120 günde inşa edilen 565 yıllık Kilitbahir Kalesi’nde, restorasyon çerçevesinde çevre düzenlemesi, müzecilik ve diğer alanlarda aslına uygun yenileme yapıldı. Yapının iç bölümündeki yürüyüş yolları yeniden düzenlendi, kale içindeki gündelik yaşam ve askerlerin boğazdaki savunma anları, heykeller ve maket toplarla tasvir edildi. Kalenin en yüksek yapılarından olan Sarı Kule’ye ise 1914 ve 1918 yıllarındaki Çanakkale Boğazı ve tarihi yarımadayı anlatan harita konuldu.

FATİH’İN GÖZBEBEĞİ…

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kilitbahir Kalesi’nin, Fatih Sultan Mehmet’in göz bebeği kalelerinden biri olduğunu belitti. Kaşdemir, ‘Eceabat ilçemize bağlı Kilitbahir köyünde yer alan Fatih Sultan Mehmet döneminde boğazın en stratejik noktasına inşa edilen Kilitbahir Kalesi, Türkiye’nin ilk yaşayan kalesi olacak. Kale hayatında gündelik olarak neler yaşanıyor ise onları burada adeta yeniden canlandıracağız.’

Harp tarihi araştırmacısı Gürsel Akıngüç de kalenin tarihine değinerek şöyle konuştu: ‘Kuşatma sırasında Papalık Donanması’nın gönderdiği yardım filosu Çanakkale Boğazı’nda hiçbir direnişle karşılaşmadan çok rahatlıkla İstanbul önlerine kadar geliyor. Bu olayın akabinde Çanakkale Boğazı’na da ilave bir savunma tedbirleri alınması gerektiği ortaya çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Kilitbahir ve Çimenlik kalelerini buraya yaptırıyor. Denizin kilidi anlamındaki kale günümüze kadar ulaşmış.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X