Fatura Onay İşlemini Hekim Yapmalı (mı ) …

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 16.04.2021 tarihinde kurum internet sayfasında yapılan duyuruda Özel Sağlık Hizmet Sunucularında ve Vakıf Sağlık Hizmet Sunucularında onay sürecinin 01.07.2021 tarihinde başlayacağından , haricindeki kuruluşlar içinde sürecin 01.01.2022 tarihinde başlayacağından bahsetmişti.

Fatura Onay İşlemini Hekim Yapmalı (mı ) …

Daha sonrasında sektörde bulunan sağlık kuruluşları temsilcileri ,medikal muhasebe temsilcileri ile yapmış olduğumuz toplantı ve görüşmelerde sürecin sancılı olduğunu hep birlikte gördük. Sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı bu süreci Özel Sağlık Hizmet Sunucuları için ve Vakıf Hizmet Sunucuları için 01.10.2021 tarihine erteledi.

Bu sancılı sürecinin ne olduğunu açıklamak gerekirse;

1-Sağlık Hizmet Sunucularının Medikal Muhasebe Departmanında çalışan ve Medula sistemi üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna Faturalandırma yapan Medikal Muhasebe çalışanları olarak sürecin nasıl işleyeceğini bilmiyorduk .Bu konunun çözümü için eğitimler planladık ve yaptık .Medikal muhasebe gruplarından bilgi paylaşımı sağladık.

2-Medikal muhasebe birimi olarak bu işlemlere başladıktan sonra her doktor için E- İmza sürecinin tamamlanması gerekti. Doktorlar tarafından E- İmzalarını kullanarak yaptıkları işlemleri onaylamaları gerekmekte idi. E- İmza sı olmayan doktorlarımıza E- İmza temin ettik ve onay süreci başladı.

Soru şu; Her doktor yaptığı işlemleri ne kadarını kontrol edecek ve ne kadarını bilinçli bir şekilde onaylayacak .Doktor en fazla yaptığı ameliyatı hatırlayacak ve onaylayacaktır. Fakat ameliyatta kullanılan sarf malzemelerini , ilaçları miktarını nasıl bilecektir. Yoğun bakımda yatan hastalarda kullanılan sarf malzeme miktarını nasıl hafızasında tutacaktır.

Bir süre sonra bu sorunun çözümü için medikal muhasebe departmanı devreye girecektir. Hekimlere yardımcı olacak yol gösterecektir. Sonuçta dönem sonlandırıp örnekleme yapabilmek için E imza onaylarının yapılması zorunlu .

01.10.2021 tarihinden sonra zorunlu olacak olan bu süreçte doktorlar mı medikal muhasebe kısmına yardımcı olmaları gerekli  yoksa medikal muhasebe departmanı doktorlara mı .Uygulayıcı kim olacak ,sorun olursa kim çözecek , sorumluluk kime ait olacak ???

ELEKTRONİK İMZA KANUNU

 Eİmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre eİmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.

Kurtuluş ASLAN

SAGED  Başkan Yardımcısı

Kurumsal Faturalama Uzmanı

05424895651

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X