Fed Başkanı Yellen’den faiz açıklaması

Fed Başkanı Yellen, “Eğer istihdam ve enflasyon beklentiler doğrultusunda gelişirse gelecek toplantılarda politika faizinde ek ayarlamalar yapmak uygun olur.” dedi.

Fed Başkanı Yellen’den faiz açıklaması

Amerikan ekonomisinin, Fed’in hedeflerine doğru ilerlemeyi ve ılımlı büyümeyi sürdürdüğünü anlatan Yellen, iş dünyasındaki güvenin son dönemde yükseldiğini dile getirdi.

 

Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) iş gücü piyasasındaki iyileşme ve enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlemeye devam etmesini beklediğini vurgulayarak, “Komite gelecek toplantılarda istidam ve enflasyonun bu beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini değerlendirecek. Eğer istihdam ve ve enflasyon beklentiler doğrultusunda gelişirse gelecek toplantılarda politika faizinde ek ayarlamalar yapmak uygun olur.” diye konuştu.

 

Janet Yellen, ekonomiyi dengede tutacak kademeli faiz artışlarına devam edilmesinden yana olduğunu söyledi.

 

Yellen konuştu, dolar yükseldi

 

Bu arada Yellen’in açıklamaları, doların yükselmesine neden oldu. Güne 1,0615 seviyelerinde başlayan avro/dolar paritesi, sunum devam ederken 1,0574’e geriledi. Dolar/yen paritesi ise 113,35’ten114,32’ye yükseldi. Gün içinde 3,64’ün altına gerileyen dolar/Türk lirası paritesi ise şu sıralar 3,6685-3,6690 bandında denge arıyor.

 

Öte yandan, altının onsu 1,228 dolardan 1,224 dolara gerilerken, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1,35 artışla 56,35 dolara yükseldi.

 

“Göçü yavaşlatmak büyüme hızını düşürebilir”

 

Yellen, göçmenlerin iş gücününün genişlemesi için önem taşıdığını belirterek, “Göçü yavaşlatmak büyüme hızını düşürebilir” dedi.

 

Sağlık sisteminde yapılacak değişikliklerin, Amerikan ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamalarını yakından ilgilendirdiğini anlatan Yellen, Amerikalıların sağlık sigortasını kaybetmesinin büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine işaret etti. 

 

Wall Street’e yönelik eleştirileriyle bilinen Demokrat Senatör Elizabeth Warren’ın Amerikan bankalarının kredilerinin düştüğü iddiasını sorması üzerine, Yellen, “Son veriler, ticari ve endüstriyel kredilerin 2008’deki rekorlarını aştığını ortaya koyuyor” dedi. Yellen, ayrıca, Amerikan bankalarının rakiplerine kıyasla daha karlı olduklarını ve piyasa paylarını artırmaya devam ettiklerini dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X