Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit tuttu ancak bir sonraki toplantısında faiz artırabileceğinin sinyalini verdi.

Fed faiz kararını açıkladı

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) Washington’da yapılan iki günlük toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yayımlanan karar metnine göre, 9 FOMC üyesi, faiz oranını yüzde 1,00-1,25 aralığında sabit tutma kararını oy birliğiyle aldı.

Karar metninde ülke ekonomisinin gücünü koruduğu vurgulanırken şu değerlendirmeye yer verildi:

“FOMC’nin eylül toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasının güçlenmeye devam ettiğini ve ekonomik aktivitelerin kasırgalara rağmen sağlam hızda arttığını gösterdi. Kasırgalar istihdamın eylülde düşmesine neden olsa da işsizlik gerilemeye devam etti. Hane halkı harcamaları ılımlı artışını sürdürüyor ve sabit yatırımlardaki büyüme son çeyreklerde hızlandı.”

Ülke ekonomisinin büyüme hızı için eylül ayında yayınlanan bir önceki FOMC karar metninde “sağlam” yerine “ılımlı” ibaresi kullanılmıştı.

Analistler, söz konusu olumlu değişikliği, Fed’in aralıkta yeniden faiz artıracağına yönelik bir sinyal olarak değerlendirdi.

“Enflasyonun yüzde 2 civarında istikrar kazanması bekleniyor”

Karar metni, FOMC yetkililerinin yaklaşık 5 yıldır yüzde 2 hedefinin altında seyreden enflasyona yönelik olumlu beklentileri koruduğu yansıttı.

Eylülde manşet enflasyonun Harvey ve Irma kasırgalarının etkisiyle artan benzin fiyatları nedeniyle yükselmesine karşın gıda ve enerji harici ürünlere yönelik enflasyon zayıf kalmayı sürdürdüğü aktarılan metinde, “Yıllık enflasyonun kısa vadede yüzde 2’nin biraz altında seyretmesi ancak orta vadede yüzde 2 hedefi civarında istikrar kazanması bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.

FOMC’nin bu yılki sekizinci ve son toplantısı, 12-13 Aralık’ta Washington’da düzenlenecek.

Fed Başkanı Janet Yellen, toplantının ardından alınan kararları değerlendirmek üzere belki de son kez basın mensuplarının karşısına geçecek.

Piyasalar FOMC karar metnini fiyatlıyor

Fed’in kararları öncesinde 1,1628 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, karar metninin ardından 1,1621’e geriledi. Dolar/TL ise karar metinin yayınlanmasını takiben uluslararası piyasalarda 3,8180’den 3,8171’e yükseldi.

Altının onsu ise 1,276 dolardan 1,274 dolara gerilerken Brent tipi petrolün varil fiyatı 60,16 dolardan 60,44 dolara yükseldi. Diğer taraftan, açıklama öncesi alış ağırlıklı seyreden Dow Jones ve Standard Poor’s 500 endeksleri, karar metninin açıklanmasının ardından kazançlarını genişletti.

Fed kararları öncesinde yüzde 0,46 ekside olan Nasdaq Teknoloji Endeksi ise kayıplarını azaltıyor.

Son olarak, FOMC’nin bu yılki yedinci toplantısının ardından 10 yıllık ABD devlet tahvili getirisi ise yüzde 2,36’dan yüzde 2,37’ye çıktı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X