Federasyon tartışması

PYD, Suriye’nin kuzeyinde federasyon ilan etmeye hazırlanıyor. Ankara ‘Tek taraflı bir kararın geçerliliği yoktur’ açıklaması yaptı.

Federasyon tartışması

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD), ülkenin kuzeyinde federal sistem ilan edeceklerini açıkladı. 

Kobani’nin Dış İlişkiler Sorumlusu Yardımcısı İdris Nassan,  federasyonun adının ‘Kuzey Suriye Federasyonu’ olacağını  ve Suriye’nin kuzeyindeki üç Kürt bölgesinin federatif sistemle birleştirileceğini açıkladı. Federatif yapı bu bölgede  yaşayan tüm etnik grupları  temsil edecek. 

 

Suriye Kürtleri Irak sınırından Fırat nehrine kadar uzanan 400 kilometre genişliğindeki bölgeyi kontrol ediyor. Kuzeybatıdaki Afrin de Kürtler tarafından yönetiliyor.

Benzer bir öneri de İsrail’den de geldi.  İsrail Savunma Bakanı  Moşe Yalon, federal yapı içinde   özerk bir Kürt bölgesi, Beşar Esad yönetiminde  bir Alevi bölgesi ve  Dürzi bölgesi olması gerektiğini  söyledi. 

ANKARA: GEÇERLİLİĞİ YOK 

Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin, ülke içinde Kürt bölgelerini kapsayacak federal sistem kurulduğunu ilan etme girişimine Ankara sert tepki verdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri yetkilisi Kürtlerin girişimini  ‘Federasyon ilanı gibi tek taraflı bir kararın geçerliliği olamaz’ dedi.

Türkiye için Suriye’nin ulusal birliği ve toprak bütünlüğünün korunmasının esas olduğunu dile getiren aynı yetkili, ‘Suriye’nin yönetim biçimine ve idari yapısına ‘siyasi geçiş süreci’ çerçevesinde hazırlanacak yeni anayasayla yine Suriye halkı, tüm kesimlerin katılımıyla, kolektif biçimde karar verecektir. Bunun dışında, tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz’ ifadesini kullandı.

GÖRÜŞMELERİN DOĞASINA AYKIRI

PYD’ye yönelik Şam yönetiminden ilk açıklama ise BM’deki Suriye temsilcisi Beşar Caferi’den geldi. Muhalefetle görüşmeler için Cenevre’de bulunan Caferi, federasyon seçeneğini gündeme getirmenin, Cenevre görüşmelerinin doğasına aykırı olduğunu, görüşmelerin amacının Suriye’yi bir bütün halinde tutmak olduğunu söyledi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X