Filistin Bayrağı BM’de göndere çekildi

Filistin Bayrağı Birleşmiş Milletler Binası’nın önünde düzenlenen törenle ilk kez göndere çekildi.

Filistin Bayrağı BM’de göndere çekildi

Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki Genel Merkez binası önüne Filistin bayrağı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle BM’de göndere çekildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas BM Genel Kurulu’nda Filistin bayrağı bayrağı göndere çekilirken.

Filistin’in BM üyeliği için önemli bir eşik daha geçildi. BM’de “Üye olmayan gözlemci devlet” statüsünde yer alan Filistin’in bayrağı 10 Eylül’de BM Genel Kurulu’nda kabul edilen karar uyarınca göndere çekildi. Aynı konumdaki Vatikan’ın bayrağı da geçen cuma Papa’nın ziyareti sırasında asılmıştı.

Güvenlik ve yer darlığı nedeniyle BM’nin East River kenarındaki bahçesinde düzenlenen törene Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan AHMET DAVUTOĞLU, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve çok sayıda bakan ve diplomat katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devleti Başkanı Mahmud Abbas’ı telefonla arayarak, Filistin Bayrağı’nın Birleşmiş Milletler’de göndere çekilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Recep Tayyip Erdoğan, 193 üye ülkenin temsilcisinin huzurunda gerçekleşen bayrak töreninin kendisini de duygulandırdığını belirterek, Türkiye’nin Filistinlilere desteğinin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin bayrağının BM’de dalgalanmasının İslam ülkeleri başta olmak üzere uluslararası toplumun geneli tarafından da müspet bir gelişme olarak değerlendirildiğine de dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşme vesilesiyle, bölgesel konulara ilişkin Abbas’la görüş teatisinde de bulunduğu bildirildi.  

Törene ABD yönetiminden kimse katılmadı

Filistin’in BM’ye üye olması için BM Güvenlik Konseyi kararı gerekiyor. 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda yaklaşık 130 ülke Filistin’e destek verirken BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin İsrail’i her koşulda desteklemesi nedeniyle bu karar alınamıyor.

Törende ABD’den üst düzey bir temsilcinin bulunmaması da dikkat çekti.

Törende konuşan Genel Sekreter Ban Ki-mun, “Bugün tüm dünyadaki Filistinliler için onur günü, ümit günü. Semboller önemlidir ve bu semboller doğru yönde atılacak adımlar için yönlendiricidir” dedi.

Bayrağın Filistin halkının uzun süredir kendi devletlerine sahip olma amacının da sembolü olduğunu kaydeden Ban, “Bu bayrak ve tören amaca ulaşıldığı yanılgısına düşürmemelidir. Filistin Devleti hedefine ulaşmak için ulusal birliğin temin edilmesi gerekir. Öncelikle Gazze ve Batı Şeria tek otorite altında birleştirilmelidir” diye konuştu.

Barış sürecine biran önce dönülmesini isteyen Ban, “Filistin bayrağının bir gün doğru yeri olan BM üyesi ülke bayraklarının yanına asılmasını umuyorum”

Filistin bayrağı, BM üyesi bayrakların sonunda bir kaç metrelik arayla hazırlanan Vatikan bayrağı ile birlikte yer alıyor. Tören sırasında geçici olarak bahçeye çekilen bayrak daha sonra gerçek yerine taşınacak.

Filistin için onur günü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da törende yaptığı konuşmada, “Halkımız adına Filistin Devleti bayrağını BM önüne çekiyorum. Bugün bağımsızlık ve özgürlüğü için mücadele veren Filistin halkı için tarihi bir gün” dedi.

Konuşmasında bayrak için mücadele edenleri hatırlatan Abbas, “Filistin milliyetçiliği için bugün gurur ve onur günü. Bu onuru, tutuklularımız, yaralılarımız, gazilerimiz ve hayatını bu bayrağın göndere çekilmesi uğruna feda eden şehitlerimize adıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Filistin bayrağı alkışlar ve zılgıtlar arasında göndere çekildi. Töreni çok sayıda uluslararası medya organı da takip etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X