Finansal işlemler güvende

Kimlik bilgilerinin sızdırıldığını öğrenince endişeye kapılan vatandaşlara BDDK ve uzmanlardan, ”Finansal açıdan kendinizi güvende hissedebilirsiniz” açıklaması geldi.

Finansal işlemler güvende

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, birçok bankada kontrollerin çift gittiğini belirterek, ”İnsanlar öyle bir kimlik numarası ya da isim-soyisim yazarak para çekme ya da hesap açma gibi bir şeylerden faydalanamıyor, öyle bir şey yok” dedi.

Türk vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası gündemdeki sıcaklığını korurken, vatandaşlar ‘Acaba banka hesabım boşaltılır mı? Kredi kartım kopyalanır mı? Sahte nüfus cüzdanı çıkarılır mı? Bu sahte cüzdanla şirket kurulur mu?’ gibi sayısız soruya cevap arar duruma geldi. Uzmanlar, servis edildiği iddia edilen datalarda kimlik seri numarası, kimlik numarası, kütük ve aile sıra numarası gibi bilgiler ile o kişiye ait fotoğrafın yer almadığını, bu nedenle sahte kimlik üretmenin kolay olamayacağını ifade ediyor. 

Özellikle kayıp kimlik başvurularında muhtarlar başta olmak üzere nüfus memurlarının çapraz sorgular yapmak suretiyle o kişinin beyanının gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu kolayca anlayabileceğini belirten uzmanlar, nüfus cüzdanı olmadan herhangi bir bankadan hesap açılması ya da kredi başvurusu gibi finansal bir işlem yapılmasının imkan dahilinde olmadığını vurguluyor.

SİZİ ARAYABİLİRLER

Uzmanlar, dolandırıcıların ancak ellerindeki bilgilerle vatandaşları arayıp TC kimlik, anne soyadı, adres, baba adı gibi bilgileri verip, insanların güvenini kazanabileceklerini ifade ediyor. Dolandırıcıların vatandaşları uydurdukları senaryolarla kendilerini bankadan, kamu kurumundan ya da güvenilir bir kuruluştan aradıklarına ikna edebileceğini dile getiren uzmanlar, böylece vatandaşlardan daha fazla bilgi edinme yoluna gidilebileceğini kaydediyor. 

Uzmanlar, sızdığı iddia edilen bilgilerle banka hesaplarının boşaltılması, internet bankacılığı, ATM’den para çekme, kredi kullanma gibi finansal işlemlerin yapılmasının mümkün olmadığına dikkati çekiyor. Uzmanlar, internet şubesine girişte hem farklı doğrulama hem de güvenlik parametrelerinin olduğunu anımsatarak, vatandaşların finansal açıdan kendilerini güvende hissedebileceklerini vurguluyor.

EN GÜVENLİ ÜLKELERDENİZ

Bankacılık sektörünün dünyanın gelişmiş ülkelerine kıyasla güvenlik ve teknolojik alt yapı itibarıyla ilk sıralarında yer aldığını ifade eden uzmanlar, özellikle e-ticaret güvenliği açısından Türkiye’nin dünyada parmakla gösterilen bir ülke konumunda olduğunu söylüyor.

HER TELEFON VE SMS’E İTİBAR ETMEYİN

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kimlik bilgilerinin çalınması ile ilgili, vatandaşları bir takım telefon ve SMS’lere itibar edilmemesi konusunda uyardı. Ayrıca, gerek internet bankacılığı, gerekse kimlikle yapılan işlerde bankaların sadece bir kimlik ya da şifre ile işlem yapmadığını vurgulayan Akben, arada birkaç kontrolün daha olduğunu kaydetti. 

Akben, birçok bankada kontrollerin çift gittiğini belirterek, ”İnsanlar öyle bir kimlik numarası ya da isim-soyisim yazarak para çekme ya da hesap açma gibi bir şeylerden faydalanamıyor, öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı. Bu manada bankaların ve BDDK olarak kendilerinin tedbir aldığını aktaran Akben, ”Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanımızla görüştüm, orada ilave yapacağımız birkaç tedbir vardı; onları da alma yönünde karar kıldık” dedi.

 

HIÇBİR KURUM KART KART BİLGİSİ VE ŞİFRE İSTEMEZ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, ”Kart kullanıcılarının hiçbir kurumun kendilerinden kart bilgilerini ve şifrelerini istemeyeceğini unutmamaları gerekiyor. Özetle, kart bilgileri ve şifreleri paylaşılmadığı sürece kart kullanıcıları için bir risk söz konusu olmaz” diye konuştu. Türkiye Noterler Birliği (TNB) Başkanı Yunus Tutar da, söz konusu durumun noterlik açısından bir sakınca teşkil etmediğini rahatlıkla söyleyebileceklerini ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X