‘Fındık piyasasında seyir normal’

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Gören, “Fiyatlar dengeli bir şekilde gidiyor. Ben fiyatları düşük ya da yüksek olarak nitelendirmiyorum. Piyasa normal seyrinde devam ediyor” dedi.

‘Fındık piyasasında seyir normal’

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, fındıkta fiyatların düşük ya da yüksel olmadığını, piyasanın normal seyrinde ilerlediğini söyledi.

 

Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticinin, fındığını piyasaya azar azar getirdiğini belirterek, “Doğu Karadeniz’de bir miktar fındık olduğu konuşuluyor. Üreticinin elinde 100 bin tondan fazla fındık olduğu tahmin ediliyor. Dolayısıyla Batı Karadeniz’de fındık olmadığı, alım satım konusunda piyasaların birbirini dengelediği kanaatindeyim.” dedi. 

 

Fiyatların arz-talebe göre belirlendiğine vurgu yapan Gören,”Elinde malı bulunan kişi, piyasanın ihtiyacından daha azını pazara indiriyorsa fiyatlarda iniş çıkış olabiliyor. Bu, ekonominin temel kurallarından birisi. Biz de bunu çok normal olarak karşılıyoruz. Şu anda alım tarafında da satım tarafında da bir sakinlik var. Fiyatlar, dengeli bir şekilde gidiyor. Ben fiyatları düşük ya da yüksek olarak nitelendirmiyorum. Piyasa normal seyrinde devam ediyor.” diye konuştu. 

 

“Sezon başından bu yana 190 bin ton iç fındık ihraç edildi”

 

Geçen yılın eylül ayında başlayan fındık sezonu öncesinde 280 bin ton ihracat hedefi konulduğunu dile getiren Gören, şunları kaydetti:

 

“Bu hedefi, devam eden süreçte 250 bin tona kadar indirdik. Şu anda, sezon sonuna kadar maksimum 240 bin ton ihracat gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyiz. Geçen hafta sonuna kadar fiili ihracat 190 bin ton iç fındık olarak gerçekleşti. Yeni sezona kadar yaklaşık 50 bin ton iç fındık ihracatı daha yapılacağını öngörüyoruz. Bu sene dünyadaki fındık üretimiyle tüketimi arasında bir denge var. Yaklaşık olarak 900 bin ton tüketim söz konusu, dünyadaki üretim 900 bin tonun üzerinde. Dolayısıyla belli bir miktar önümüzdeki seneye devredecek. Diğer taraftan, üretici elinde olan fındığı satmama konusunda kararlı. Onlara da saygı duyuyoruz.” 

 

Gören, soru üzerine mart ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik başkanlığında Trabzon’da yapılan toplantıda dört ana madde üzerinde konuşulduğunu, rekolte açıklamasının bakanlık tarafından yapılacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X