‘Fındıkta desteğin devamı çok önemli’

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 400 bine yakın çiftçinin geçimini fındıktan sağladığını belirterek, bu açıdan 2015 ürünleri için dekar başına 170 lira destek ödemesi yapılacak olmasını önemsediklerini ifade etti.

‘Fındıkta desteğin devamı çok önemli’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ödemesine dair Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.

Çiftçi kayıt sistemine ve fındık kayıt sistemine dahil olan çiftçilere, 2009 yılından itibaren alan bazlı destek verilmeye başlandığına işaret eden Bayraktar, fındıkta 2009-2012 yıllarında dekar başına 150 lira olarak uygulanan alan bazlı desteğin, 2013 yılında 160, 2014 yılında 170 liraya çıkarıldığını kaydetti. Bayraktar, üretim maliyetlerini aşağıya çeken fındıktaki alan bazlı destek ödemesinin, 2015 yılında da 170 lira olacağını belirtti.

Fındıkta alan bazlı desteği çok önemsediklerini vurgulayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizin kaliteli fındık üretiminin sürdürülebilirliği, 2014 yılında 2,3 milyar doları aşan fındık ihracatının artarak devamı, üreticimizin desteklenmesiyle mümkün olabilir. Toplam tarım ve gıda ihracatımızın yüzde 12,8’ini fındık oluşturuyor. 400 bine yakın çiftçi ailemiz geçimini fındıktan sağlıyor. Bu kadar stratejik bir ürün olan fındıkta desteğin devamı çok önemlidir.”

Fındıkta alan bazlı desteğin kendi çabalarıyla 3 yıl uzatıldığını kaydeden Bayraktar, 2015 yılında alan bazlı desteklerin ödenecek olmasının fındık üreticilerini sevindirdiğini bildirdi.

Bayraktar, üreticilerin destek başvurularını 1 Nisan 2016 günü mesai bitimine kadar yapmaları gerektiğini hatırlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X