‘Fındıkta destek devam etmeli’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2009 yılında uygulamaya konulan fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme uygulamasının devamının fındıkta bir mağduriyet olu

‘Fındıkta destek devam etmeli’

Fındığın Türk tarım sektöründe, ihracatında ve döviz girdilerinde her zaman ön planda yer alan stratejik bir ürün olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde ilk sırada yer aldığını ve her yıl ortalama dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini karşıladığını vurguladı. Başraktar, verimli ve kaliteli ürün için, fındık üretiminin başlangıcından hasat dönemine kadar geçen devrede mazot, gübre, ilaç gibi gerekli temel girdilerin kullanması gerektiğinin altını çizdi.

ÜRETİM MALİYETİ ARTIYOR

Mazot ve gübre gibi girdilerin fiyatlarının oldukça yüksek seyrettiğine işaret eden Bayraktar, fındık toplama işçilik ücretleri de eklenince üretim maliyetlerinin daha da arttığını kaydetti. 

Bayraktar, “Üretim maliyetleri yüksek, ekonomik örgütlenme de yetersiz olunca, üreticimiz ürününü uygun fiyata pazarlamakta zorlanıyor. Fındıkta 400 bin üretici varken, alıcı sayısı çok az. Üreticimiz, ürettiği ürünün fiyatını belirleyemiyor, mağdur oluyor. Bundan dolayı alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme uygulamasının devam çok önemli. Fındıkta üretici kaderine terk edilmemeli, alan bazlı destek 2015 ve sonrasında da devam etmelidir” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X