‘Fırat Kalkanı’nda hedef El Bab ilçesine kadar gitmek’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı’na ilişkin, “Hedef El Bab’a kadar giderek Münbiç bölgesini tamamen DEAŞ terör örgütünden kurtarmak ama büyük resme bakmak lazım. Irak ve Suriye’den DEAŞ’ı tamamen temizlemek gerekiyor.” dedi.

‘Fırat Kalkanı’nda hedef El Bab ilçesine kadar gitmek’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Bakanlık Resmi Konut’ta baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

 

BAE’nin, 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’ye verdiği destek ve gösterdiği dayanışma için Al-Nahyan’a teşekkürlerini ileten Çavuşoğlu, “Birbirine karşı kardeşlik hukuku içinde olan Türkiye ve BAE halkına da bu yakışırdı.” dedi.

 

“Irak ve Suriye’den DEAŞ’ı tamamen temizlemek gerekiyor”

 

TSK tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’nun, Suriye’de Dabık köyünü DEAŞ’tan almasıyla ilgili son durum hakkındaki soru üzerine Çavuşoğlu, Cerablus’tan başlayan operasyonun emin adımlarla ilerlediğini belirtti.

Dabık bölgesinin şu anda tamamen muhaliflerin eline geçtiği söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

 

“Elbette o bölgede birçok köy ve küçük yerleşim birimleri var. DEAŞ tüm buraları kontrol altında tutuyordu ama buralara yönelik de emin adımlarla ılımlı muhalefet, ÖSO ilerliyor. Hedef tabii El Bab’a kadar giderek Münbiç bölgesini tamamen DEAŞ terör örgütünden kurtarmak ama esas büyük resme bakmak lazım. Irak ve Suriye’den DEAŞ terör örgütünü tamamen temizlemek gerekiyor. Bunun için de ortak irade gerekir. Operasyonlara ortak katılım önemli. Karadan ve havadan.”

 

“Musul operasyonu tam olarak başlamış değil”

 

Çavuşoğlu, Rakka operasyonunun görüşüldüğünü, ileri tarihlerde görüşmeye devam edileceğini kaydederek, Musul operasyonunun gündemde olduğunu, bazı kuşatma faaliyetleri ve havadan bazı DEAŞ’a yönelik operasyonların ve top atışlarının olduğunu anlattı.

“Tam olarak Musul operasyonu başlamış değil. Zaten açıklamalardan bunu görüyoruz.” diyen Çavuşoğlu, hem Rakka hem Musul bölgesinin yüzde 90’ın üzerinde Sünni Arapların yaşadığı bölgeler olduğunu ifade etti.

 

“Yerel kuvvetlerle Irak ordusu operasyonu yapsın”

 

Musul’da DEAŞ’a karşı yürütülecek operasyonun Şii milislerle değil, Irak ordusu ve yerel kuvvetlerle başlatılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Bölgede Peşmerge var, onlardan da destek alınıyor ve insanları, DEAŞ ve Sünnilere saldıran Şii gruplar arasında tercih yapmaya zorlamamamız gerekiyor.” dedi.

Böyle bir durumda tercihin ne olacağının belli olduğunu anlatan Çavuşoğlu, “Yerel kuvvetlerle Irak ordusu, operasyonu yapsın. Peşmerge destek versin ve koalisyonun içindeki ülkelerin özel kuvvetleri de bu yerel kuvvetlere ve Irak ordusuna destek versin. Kısa süre içinde nasıl Cerablus ve ötesinde DEAŞ temizlendiyse Irak’ın tüm şehirlerinden, Suriye’nin tüm bölgelerinden DEAŞ temizlensin.” şeklinde konuştu.

Bugün Irak’taki mevcut tablodan dolayı Türkiye’nin PKK ve DEAŞ terör örgütünün hedefi olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye’nin, güvenliğini tehdit edecek her türlü gelişmeye karşı uluslararası hukuktan gelen haklarını sonuna kadar kullanacağını belirtti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X